Кліматолог назвала небезпечні наслідки вирубки лісів у Карпатах

22 серпня 2021, 19:34
Якщо на високогір'ї Карпат опади стають більш інтенсивними, вони завдаватимуть значно більших збитків.
Карпати_віддих_природа_гори
У Карпатах збільшується кількість опадів / 1zoom.ru

У Карпатах спостерігається збільшення інтенсивності опадів - у горах їх випадає більше, ніж по всій країні. Про це в інтерв'ю Главреду розповіла кліматолог, завідувач відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух.

"Якщо у нас в цьому регіоні, особливо на високогір'ї Карпат, опади стають більш інтенсивними, вони будуть завдавати значно більших збитків. Уявіть, що буде, якщо 300 літрів води на квадратний метр, які випали в Кримських горах, випадуть за кілька годин в Карпатах, тим більше, на тих схилах, де немає лісу, зате є дороги з коліями майже по пояс, зробленими лісовозами", - зазначила експерт.

За словами кліматолога, ці дороги стануть штучним шляхом для цих потоків. У результаті якщо раніше воді потрібно було декілька годин, щоб дістатися до підніжжя гір, то зараз вона туди потрапляє миттєво.

читайте такожКарпати та Одеса під загрозою: стихія вдарить потужними зливами з градом, грозами та шквалами

"Отже, істотно зростає ризик загинути для тих людей, котрі живуть або відпочивають біля підніжжя таких гір. Також є великий ризик виникнення селевих потоків, сильних паводків, особливо пов'язаних зі зливами. І цей ризик зростає саме завдяки бездумній рубці лісів. Ці ліси - не просто наші легені, вони ще й акумулюють вологу, яка випадає в горах. Це особливо важливо, коли цієї вологи стає забагато – її потрібно чимось утримувати. Інакше без лісів ми отримаємо, наприклад, великі паводки на Дністрі, які зноситимуть все на своєму шляху", - підсумувала Балабух.

Зміни клімату в Україні - про що раніше писав Главред:

Через глобальне потепління в Україні зростатиме кількість екстремальних погодних явищ. При цьому через особливого географічного положення, клімат може стати як більш вологим, так і більш сухим. Такий прогноз озвучила представник Міжурядової групи експертів зі зміни клімату Світлана Краковська.

Еколог Євгенія Засядько також розповіла ТСН, до чого мають бути готовими українці вже в найближчі десятиліття:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти