Буде пекло: кліматолог розкрила сценарії зміни клімату в Україні

13 серпня 2021, 09:07оновлено 13 серпня 2021, 10:09
У нашій країні зростатиме кількість екстремальних погодних явищ, попередила Світлана Краковська.
зміни клімату
Клімат в Україні може стати як вологішим, так і сухішим / Фото pixaby

Через глобальне потепління в Україні зростатиме кількість екстремальних погодних явищ. При цьому через особливе географічне положення, клімат може стати як вологішим, так і сухішим. Такий прогноз озвучила представник Міжурядової групи експертів зі зміни клімату Світлана Краковська.

За її словами, ті зміни клімату, які відбуваються в світі, торкнутися і нашої країни.

"В Україні відбуваються зливи, схожі на тропічні, тому що прискорюється кругообіг води. І прискорюється він саме тому, що у нас йде потепління, через яке атмосфера може утримати більше водяної пари. А це означає, що хмари можуть ставати потужнішими і, звичайно, ці зливи будуть потужними", - сказала Краковська в ефірі Радіо НВ.

відео дня

При цьому Україна має досить особливе географічне положення, і це треба враховувати.

"Україна знаходиться порівняно далеко від океанів, порівняно далеко від полярних регіонів, порівняно далеко від екватора, немає такої висоти над рівнем моря. Тобто клімат в Україні дуже хороший, це правда. І тому, напевно, ми пізніше за всіх помітили, що в світі щось відбувається", - підкреслила Краковська.

Згідно з прогнозом експерта, так званий кліматичний розлом проходитиме через Україну. Саме тому нашій країні потрібно готуватися до обох сценаріїв - або до вологішого клімату, або до сухішого.

Краковська розповіла про один зі сценаріїв, згідно з яким кількість днів у році з температурою вище 35 градусів зросте колосально.

"Зараз я можу сказати, що, напевно, цього жорсткого сценарію нам все ж вдасться якось уникнути, тому що дійсно це пекло. Не тільки для України, для України навіть меншою мірою, а для інших регіонів", - додала кліматолог.

читайте такожУчені передбачили нові катастрофічні для Землі результати танення льодів

Як повідомляв Главред, директор Українського гідрометеорологічного центру Микола Кульбіда заявляв про те, що в разі продовження підвищення середньої температури Україні загрожують серйозні кліматичні зміни.

"При збереженні таких тенденцій на всьому Півдні України, а також в частині центральних областей клімат буде, як, наприклад, зараз в Греції. Сухі субтропіки", - сказав синоптик.

Нагадаємо, експерти ООН передрекли людству і Землі неминучу глобальну катастрофу. Викиди парникових газів внаслідок діяльності людини є причиною потепління приблизно на 1,1 градуса за шкалою Цельсія, кажуть учені.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти