"Хайп" через зближення Києва і Пекіна: експерт пояснив роль РФ і застеріг від "євроідіотизму"

11 липня 2021, 02:16
Україні необхідно диверсифікувати надходження грошей, а також економічну взаємодію, впевнений Віталій Кулик.
Китай
Експерт оцінив зближення КНР і України / УНІАН

Китай є способом диверсифікації надходжень грошей - економічної допомоги – кредитів та інфраструктурних проектів, які можна реалізувати в Україні, зміцнюючи транзитний потенціал, заявив директор Центру дослідження проблем громадянського суспільства Віталій Кулик.

Як пише він у матеріалі на Главреді, Китай все–таки висуває владі певні політичні умови - зокрема, це питання відмови України від участі в міжнародних кампаніях із захисту прав людини.

Експерт нагадав, що в обмін на поставки китайських вакцин Україна повинна була відкликати свій підпис під резолюцією ООН на захист уйгурів в Китаї.

"Якщо йти на більш поглиблене співробітництво з Китаєм, це може означати, що ми випадаємо із загальносвітових кампаній, які підтримуються заходом – в першу чергу, США і Великобританією. Тому тут доведеться вибирати що нам важливіше - гроші або невдоволення з боку Вашингтона, пов'язане з відмовою України брати участь у важливих для Заходу кампаніях з тиску на Китай. Тим більше, що Вашингтон зараз стурбований посиленням Китаю і намагається створити ширшу коаліцію для протидії", - підкреслив він.

Політолог упевнений в тому, що диверсифікувати надходження грошей Україні необхідно, як і диверсифікувати економічну взаємодію.

На його думку, Україні необхідно витримувати баланси: "іноді говорити" ні " нашим американським друзям в частині Мотор Січі або співпраці з Іраном. Але наші чиновники, на жаль, цього, по-перше, не вміють, а по-друге, не вміють балансувати – у нас є той самий євроідіотизм і на догоду йому згортаються всі інші напрямки співпраці".

Експерт не виключив, що Росія спробує скористатися хайпом навколо поглиблення співпраці України з Китаєм: "Але не більше того. Тому що Китай поділяє політичний інтерес, де є російська присутність, з економічними або власними національними. Китай, звичайно, не буде проводити політики, яка може нашкодити його стратегічній співпраці з Росією, але якщо це стосується заробляння грошей, то вони на це підуть, незважаючи ні на які застереження".

Раніше видання АР повідомило про те, що Китай погрожував Україні, щоб та відмовилася від підтримки документа, який дозволяє перевірити дотримання прав людини в Західному регіоні Китаю Сіньцзяні.

Україна приєдналася до заяви 40 країн, представленої Канадою на засіданні Ради з прав людини в Женеві у вівторок. Китай закликали дозволити негайний доступ незалежних спостерігачів в Синьцзян.

Пізніше Україна виключила своє ім'я зі списку підтримуючих документ держав. Як пишуть журналісти з посиланням на дипломатів двох західних країн, це сталося після того, як китайська влада попередила Україну, що заблокує заплановану поставку 500 тисяч доз вакцини від COVID-19, якщо вона цього не зробить.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти