Героїзація Бандери і Шухевича може посварити Україну з Польщею - експерт

9 липня 2021, 01:09
Сьогодні ми маємо серйозний зсув у напрямку підтримки ініціатив вшанування патріотичних осіб, але необхідно знайти порозуміння з деякими партнерами.
Тарас Чорновіл
Тарас Чорновіл / УНІАН

В Україні мають відбуватися дії з вшанування пам'яті видатних людей. Але потрібно враховувати думку тих людей, які це підтримують, і знайти розуміння з деякими партнерами. Зокрема, це стосується ініціативи повернути звання Герой України Степану Бандері та Роману Шухевичу. Таку думку в коментарі Главреду озвучив політичний аналітик, колишній народний депутат України Тарас Чорновіл.

За його словами, проблеми можуть виникнути на міжнародному рівні, особливо у відносинах з Польщею.

"Такі речі потрібно робити не одразу, а спочатку провести певну роз'яснювальну роботу з тим же польським інститутом національної пам'яті, який аж пищить від згадки про Бандеру, і з чинною владою Польщі, тому що Польща – фактично єдина країна, яка сприймає це з колосальною обструкцією (...) Тому спочатку про це треба треба говорити, а вже потім висувати кандидатури на нагородження", - вважає Чорновіл.

відео дня

Також потрібно враховувати недосконалість українського законодавства. Званням Герой України можуть бути нагороджені лише громадяни країни.

"Але ні Бандера, ні Шухевич не були громадянами України. Тому, щоби не було якихось провокацій, скасувань, та й владі було важче відкрутитися, і треба зробити відповідне доповнення до цього положення, тому що у нас всі люблять "скакати по верхах", не читаючи документів", - сказав екс-нардеп.

Чорновіл додав, що Польща для нас важлива, але вона повинна поважати українську історію так само, як і Україна - польську.

"Тому поляків треба до цього готувати і це питання не одного року. Хоча я не здивуюся тому, що Зеленський поверне звання, щоби остаточно посваритися з усіма", - резюмував він.

читайте такожЕксперт пояснив, чому Зеленському невигідно повертати звання Герой України Бандері та Шухевичу

Нагадаємо, 1 липня 2021 року у Верховній Раді група народних депутатів зареєструвала постанову № 5721, що рекомендує президенту України повернути звання Герой України Степану Бандері та Роману Шухевичу.

Також документ містить рекомендації Державному комітету телебачення і радіомовлення України організувати тематичні теле- і радіопередачі та забезпечити висвітлення в засобах масової інформації заходів, що проводяться у зв'язку зі святкуванням 80-річчя створення Української повстанської армії (УПА).

Що передувало

  • У жовтні 2007 року тодішній президент Віктор Ющенко видав указ про присвоєння Шухевичу звання Героя України. Степан Бандера був удостоєний звання Героя України указом від 22 січня 2010 року.
  • 2 квітня 2010 року Донецький окружний адмінсуд позбавив Шухевича звання Героя України, "оскільки він не був громадянином незалежної України".
  • 12 січня 2011 року президентський указ про присвоєння Степану Бандері звання Герой України визнано недійсним за рішенням суду.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти