Є одна важлива умова: Огризко сказав, коли Україна може вступити в ЄС

13 червня 2024, 11:16
334
Процес вступу реально закінчити за 4 роки, але якщо буде виконана одна умова.
Владимир Огрызко, Євросоюз
Огризко сказав, коли Україна може вступити в ЄС/ колаж: Главред, фото: Главред, УНІАН

Україна може стати членом Європейського Союзу через 3-4 роки, якщо переговори про початок вступу почнуться у червні цього року. Таку думку висловив директор Центру дослідження Росії, екс-міністр закордонних справ України Володимир Огризко в інтерв’ю Главреду.

"За умови інтенсивної праці двох років буде достатньо для погодження всіх глав. А потім щонайменше півтора року піде на подолання процедурних моментів. Хіба що європейці ухвалять політичне рішення і візьмуть на себе, як колись казали "підвищені соціалістичні зобов’язання", та "зроблять п’ятирічку за три роки", тобто вирішать протягом півроку проголосувати у парламентах це питання і закрити тему зі вступом України.

За його словами, такий пришвидшений вступ також можливий – це залежатиме від того, якою буде ситуація в Україні і довкола неї.

відео дня

"Тож за три-чотири роки Україна набуде членства в Євросоюзі. За умови, що переговори про початок вступу почнуться в червні. Думаю, за щонайбільше чотири роки цілком реально закінчити цей процес, щоби наступні вибори до Європарламенту проходили вже з представниками від України. Це буде фінальним акордом наших багатолітніх спроб приєднатися до Європейського Союзу", – сказав Огризко.

Хто такий Володимир Огризко

Володимир Огризко – український дипломат, міністр закордонних справ України з грудня 2007 до березня 2009, надзвичайний і повноважний посол України (1996).

У Міністерстві закордонних справ (спочатку УРСР, потім – незалежної України) – з 1978 року. Перша посада Огризка у зовнішньополітичному відомстві - аташе відділу печатки, яку він отримав відразу після закінчення Київського державного університету ім.Т.Шевченка .

1992 року Огризку присвоєно ранг надзвичайного та повноважного посла України. З 1992 по 1996 р. він служив радником, радником-посланником посольств України у ФРН та Австрії. Наступні три роки керував Управлінням зовнішньої політики, головним управлінням із питань зовнішньополітичної діяльності Адміністрації президента України.

У 1999-2004 роках - надзвичайний та повноважний посол України в Республіці Австрія та постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні. Ще рік – посол з особливих доручень МЗС України. З лютого 2005-го – перший заступник міністра закордонних справ Бориса Тарасюка.

18 грудня 2007-го призначений на посаду міністра закордонних справ України у коаліційному уряді Юлії Тимошенко. 3 березня 2009 року звільнено Верховною Радою з ініціативи Кабміну.

17 березня 2009-го призначений президентом Ющенком на посаду першого заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони України Раїси Богатирьової. Залишив посаду разом із звільненням з посади Ющенка в лютому 2010 року.

У вересні 2010 року Огризко вступив до партії Наша Україна. У липні 2012 року він склав повноваження члена президії та заступника голови політради партії та припинив своє членство у ній.

З вересня 2014 року дипломат керує аналітико-інформаційним Центром досліджень Росії. Пише статті для таких ЗМІ, як "Новое время", "Українська правда".

З 2022 року проректор з міжнародної діяльності в Київському університеті імені Бориса Грінченка.

Вступ України до ЄС – коли почнуться переговори про вступ України до Євросоюзу

У Європейському Союзі планують розпочати переговори щодо вступу України до блоку вже у червні, однак існує одна перешкода, яка цьому заважає, повідомляє Politico. Дипломати ЄС та Києва зараз інтенсивно працюють за лаштунками, щоб Угорщина дала згоду на початок переговорів про вступ України. За словами європейських дипломатів, які обізнані з цим питанням, мета полягає в тому, щоб офіційні переговори розпочалися вже 25 червня.

Також повідомлялося, що Україна вийшла на фінальну стадію вступу до ЄС – стала відома дата початку переговорів. Єврокомісія підтримує початок переговорів про вступ України до ЄС, які за даними українського уряду розпочнуться вже цього місяця.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти