Деталі удару по командному пункту РФ: на півдні підбито танкер "Механик Погодін"

12 березня 2024, 10:51
Танкер під прапором РФ "Механик Погодін" росіяни використовували як пункт управління.
погодин
Удар по командному пункту РФ / Колаж: Главред, Фото: скріншот

Унаслідок успішного повітряного удару Повітряними Силами ЗС України в понеділок, 11 березня, в районі Кінбурнської коси було знищено танкер під прапором РФ "Механік Погодін", який росіяни використовували як пункт управління.

Як повідомляє прес-центр ВМС ЗСУ, танкер IMO №9598397 належав російській компанії VEB-Leasing OJSC (Санкт-Петербург), внесеній до списку санкцій.

У ВМС нагадали, що "Механік Погодін" був заарештований і до літа 2023 року перебував на території Херсонського морського порту. Однак після підриву росіянами греблі Каховської ГЕС танкер викинуло на берег Кінбурнської коси, тимчасово контрольованої росіянами.

відео дня

"Надалі противником на згаданому судні було розгорнуто спостережний пост для ведення розвідки, а також засоби РЕБ. Судно періодично використовувалося як платформа для нанесення ударів FPV-дронами по території Херсонської області", - пояснили в командуванні.

"Слід зазначити, що судно відповідає визначенню військового об'єкта відповідно до пункту 40 та підпункту с) пункту 60 Керівництва Сан-Ремо з міжнародного права, що застосовується до збройних конфліктів на морі, а також системі спостереження, командування та зв'язку", - зазначили у ВМС.

Додамо, що знищення російського танкера не тільки завадило загарбникам у реалізації їхніх планів, а й було здійснене в повній відповідності з нормами Міжнародного гуманітарного права, додали у відомстві.

Що відомо про танкер-хімвоз "Механік Погодін"

Судно ("Mekhanik Pogodin" IMO 9598397) було затримано в порту Херсона в серпні 2018 року. Екіпаж судна складається з 12 громадян Росії. Як повідомляв Главред, СБУ заявляла про намір заарештувати судно, яке належить російській компанії, що перебуває під санкціями. Танкер доставив в Україну дизпаливо з Туркменії за договором фрахту в інтересах канадської компанії Oil Marine Shipping and Chartering. Повідомлялося, що будівництво судна фінансувала компанія АТ "ВЕБ-Лізинг", що входить до санкційних списків України.

Раніше ЗМІ розкрили деталі удару ЗСУ по кораблю РФ на півдні. Українські аналітики Defense Express вважають, що на судні загарбників, які ЗСУ вразили в понеділок, 11 березня, міг перебувати хтось із російських військових топ-чиновників.

Збройні сили завдали удару по судну російських окупантів у понеділок, 11 березня. Росіяни чомусь розмістили на ньому командний пункт. Водночас у мережі поширюється інформація про зникнення генерала Михайла Теплинського, який раніше вів безпосереднє командування російськими загарбниками в Україні. Пропагандисти скаржаться, що той не виходить на зв'язок.

Більше новин:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти