Ціни на бензин та дизель неочікувано змінилися: в чому причина росту та падіння

25 жовтня 2024, 10:21оновлено 25 жовтня, 11:19
124
Ціни на пальне демонструють різну динаміку.
Ціни на бензин та дизель неочікувано змінилися: в чому причина росту та падіння
Ціни на бензин та дизель змінилися / УНИАН

Коротко:

  • Дизель та газ мінімально подорожчали, бензин дешевшає
  • Підвищення акцизів не вплинуло на ціни

В Україні показали актуальні зміни цін на пальне на АЗС, про що свідчать дані порталу Мінфін.

Ціни на пальне демонструють різну динаміку: бензин подешевшав, тоді як дизельне паливо і автомобільний газ зросли в ціні.

відео дня

Найбільше подешевшав бензин А-92, ціна на нього знизилася на 19 копійок (-0,356%) і тепер становить 53,24 грн/л. Бензин А-95 преміум подешевшав на 8 копійок, до 58,66 грн/л, а звичайний А-95 – на 5 копійок, до 55,75 грн/л.

Водночас дизельне паливо подорожчало на 1 копійку і тепер коштує 51,95 грн/л, а автомобільний газ зріс у ціні на 3 копійки – до 34,80 грн/л.

Водночас директор КГ Сергій Куюн пояснив, що падіння цін спричинили як зовнішні, так і внутрішні фактори.

"Причиною падіння цін стало зниження закупівельних цін та закінчення сезону активного споживання, що спонукає трейдерів стимулювати продажі", - зазначив він у коментарі РБК-Україна.

Закупівельні ціни знизилися через падіння вартості нафти, що відбувається останніми місяцями на тлі зростання видобутку та зменшення попиту з боку Китаю.

Таким чином, прогнози експертів підтверджуються: підвищення акцизів на пальне в Україні з 1 жовтня не мало суттєво вплинути на зростання цін.

Що таке акциз?

Акциз – один із різновидів здійснюваних державою податків (зборів), не пов'язаних з одержанням прибутку підприємцем (товаровиробником, торговцем). Це – найпоширеніші державні непрямі (побічні) податки (збори) на певні продукти масового попиту (предмети розкоші, тютюн, алкогольні напої, коштовні метали та інше), які стягують з виробників чи продавців товарів. Акциз включається до ціни товару, яку сплачує споживач товару, а його розмір і сума стягуються до державного чи місцевого бюджету. Часто застосовується до окремих імпортних товарів з метою захисту внутрішнього ринку й підтримки вітчизняного товаровиробника, пише Вікіпедія.

Зміни цін в Україні - що відомо

Водночас у 2025 році українців чекатиме зростання тарифів на комунальні послуги. У ЗМІ неодноразово звучали прогнози, що це підвищення може бути необхідним через меморандум з МВФ.

Окрім цього, популярні овочі "злетять" у вартості вже у листопаді. Єдине, що може зупинитися в ціні - це дорогі продукти, на які знижуватиметься попит населення через зниження купівельної спроможності.

Українцям озвучили прогноз, яким буде курс долара найближчими днями. Головним продавцем долара на міжбанку вже традиційно залишиться НБУ.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Новини партнерів
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти