АМКУ назвав умови договорів Нафтогазу з ТКЕ дискримінаційними і вимагає їх перегляду

11 жовтня 2021, 12:42
В АМКУ зазначили, що підприємства ТКЕ накопичили заборгованість перед НАК "Нафтогаз України", яка не дозволяє їм у короткостроковій перспективі змінити постачальника газу і змушує їх працювати виключно з ТОВ "ГК "Нафтогаз Трейдинг".
АМОК
Фото УНІАН

Антимонопольний комітет України зажадав від ТОВ "ДК "Нафтогаз Трейдинг" протягом 10 днів змінити умови договорів на постачання природного газу з виробниками теплової енергії, як дискримінаційні стосовно цих підприємств, і припинити зловживання монопольним становищем.

"ТОВ" ГК "Нафтогаз Трейдинг" при укладенні договорів купівлі-продажу природного газу з виробниками теплової енергії, маючи структурні ознаки монопольного (домінуючого) положення на ринку оптової реалізації (постачання) природного газу і користуючись наявною ринковою владою встановило такі умови реалізації товару, які неможливо було встановити за умови існування значної конкуренції на ринку", - повідомляється на офіційному веб-порталі АМКУ.

В АМКУ зазначили, що підприємства ТКЕ накопичили заборгованість перед НАК "Нафтогаз України", яка не дозволяє їм у короткостроковій перспективі змінити постачальника газу і змушує їх працювати виключно з ТОВ "ГК "Нафтогаз Трейдинг".

відео дня

"Здійснивши відповідну перевірку комітет виявив, що... умови договору містять ознаки порушення законодавства "Про захист економічної конкуренції" і можуть призвести до утиску інтересів споживачів, враховуючи їх право вільно вибирати постачальника природного газу, в тому числі і за ціновим критерієм", – йдеться в документі.

Антимонопольний комітет України зобов'язав ТОВ "ДК "Нафтогаз Трейдинг" привести умови договорів з підприємствами ТКЕ у відповідність з умовами Правил постачання природного газу.

АМКУ встановив, що частка ТОВ "ГК "Нафтогаз Трейдинг", яке входить до складу Групи "Нафтогаз" на ринку оптової реалізації природного газу за підсумками 2020 року і першого півріччя 2021, становить понад 35%, що свідчить про наявність ознак монопольного (домінуючого) положення компанії на ринку.

Нагадаємо, у зв'язку із завершенням дії режиму ПСО у підприємств ТКЕ з 20 травня 2021 року з'явилася можливість вибирати постачальника природного газу.

Як заявляло керівництво асоціації "Укртеплокомуненерго", з моменту скасування ПСО українські теплопостачальники змушені були працювати за неринковими і дискримінаційними газовими контрактами від ДК "Нафтогаз Трейдинг".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти