Наступ бойовиків на Донбасі: експерт назвав мету Росії

18 лютого 2020, 12:52
Наступ противника є перевіркою, чи можна продовжити вимагати від Києва компромісів, вважає експерт.
Експерт вважає, що наступ бойовиків на Донбасі – перевірка здатності продовжити тиск на Україну – Новини АТО
Наступ бойовиків на Донбасі – перевірка здатності продовжити тиск на Україну, вважає експерт / УНІАН

Заступник директора Українського інституту дослідження екстремізму Богдан Петренко вважає, що у нападі бойовиків на Донбасі у вівторок, 18 лютого, є дві важливі складові для Російської Федерації.

Наступ є перевіркою здатності далі тиснути на Україну і вимагати від неї компромісів, розповів експерт в коментарі Главреду.

За словами співрозмовника, в сьогоднішньому наступі противника є такі важливі складові для Росії:

  • Перевірка здатності президента Володимира Зеленського йти на подальші поступки, і чи готовий він і далі закривати очі на сам факт російської агресії на Донбасі, акцентуючи на тому, що там незаконні збройні формування, всіляко уникаючи наявності російської присутності;
  • Це тривала російська стратегія, згідно з якою Україна повинна домовлятися про мир з так званими "Л/ДНР".

Петренко додав, що Москві вигідно, щоб Київ напряму домовлявся з псевдореспубліками, оскільки в такому випадку вона стає стороннім посередником, який допомагає вирішити цей конфлікт.

Така ситуація вигідна РФ, оскільки в такому разі країна не є одним з учасників конфлікту, а стає посередником, який допомагає вирішити цей конфлікт.

"Для РФ це важливо, бо якщо Україна почне вести переговори з бойовиками, то Москва отримає шанс відходу від санкцій, а Кремль знову стане рукостискальним у світі. Військова агресія фактично стимулює Україну на це піти, оскільки Зеленський будує свій імідж на тому, що він президент миру", – заявив експерт.

Співрозмовник вважає, що якщо Офіс президента піде за цим сценарієм продовження активних військових дій, то ми отримаємо складну ситуацію, яка буде негативно впливати на імідж Зеленського як миротворця.

"Перша заява Зеленського після обстрілу як раз показова в тому плані, що в ній він не говорить прямо про факт російської агресії на Донбасі. Тут йде мова не скільки про військові загрози, скільки про політичні поступки, на які Офіс президента нині здатен піти стосовно Росії", – наголосив Петренко.

Нагадаємо, вранці 18 лютого в зоні операції Об'єднаних сил (раніше називалася антитерористична операція) на Донбасі бойовики обстріляли українських воїнів із забороненого Мінськими угодами важкого озброєння і спробували перетнути лінію розмежування, був бій. Бій на Донбасі виявився смертельним – загинув один захисник України, є поранені.

Агресія Росії на Донбасі

У 2014-му на сході України бойовики створили самопроголошені "ДНР" і "ЛНР", в тому ж році на Донбас вторглися російські війська. РФ підтримує бойовиків, але не визнає, що пішла на агресію проти України.

У квітні 2014 року на сході нашої країни стартувала антитерористична операція, в кінці квітня 2018-го замість АТО почалася операція Об'єднаних сил.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти