Аномальна спека: 2022 рік стане одним з найспекотніших в історії

23 грудня 2021, 13:26
Кліматологи прогнозують, що наступний рік буде одним з найтепліших за всю історію метеорологічних спостережень.
погода
Погода у світі / ua.depositphotos.com

У 2022 році синоптики прогнозують сильну спеку на планеті. Як пише метеослужба Великобританії, середня температура на 0,97-1,21 °C буде перевищувати доіндустріальний рівень.

Так, оскільки середній рівень перевищення буде досягати 1,09 °C в порівнянні з 1850-1900 роками, наступний рік стане восьмим роком поспіль, коли температура була вище одного градуса Цельсія проти доіндустріальних значень, стверджують кліматологи.

Однак це значення буде менше в порівнянні з деякими іншими роками, починаючи з 2015-го в основному через ефект Ла-Нінья в тропічних регіонах Тихого океану, здатного до певного зниження температур, розповів синоптик Нік Данстон.

"Зараз, коли ми чекаємо ще однієї хвилі Ла-Нінья, тобто ми отримуємо своєрідний "подвійний удар", не дивно, що ми прогнозуємо ще один відносно прохолодний рік для глобальних температур в порівнянні з минулим 2015 роком", - заявив він.

Найспекотніші роки на планеті

Найбільш спекотні роки на планеті почалися в 2015 році, тоді середня температура на один градус перевищила доіндустріальні показники. Синоптики склали прогноз на наступний рік, відштовхуючись від глобальних моделей і тенденцій, проте не враховують такі непередбачувані події, як виверження вулканів, що може призвести до короткострокового похолодання.

Прогноз метеослужби Великобританії на поточний рік збігається з спостережуваними нині даними.

У січні-вересні було середнє значення на 1,11 градуса вище доіндустріального рівня, а прогнозувалося на 0,9-1,23 градуса більше.

читайте такожСніг буде сипати майже щодня: українців попередили про різке похолодання

Як повідомляв Главред, раніше синоптик Ігор Кибальчич попереджав, що на цьому тижні похолодає на території всієї країни, хоча морози триватимуть недовго. За його словами зниження температури повітря принесе холодна повітряна маса з Арктики. Морози прийдуть 21 грудня і триватимуть до 24 числа.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти