StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

У томатів листя скручується: що робити і як вилікувати помідори

3 липня 2024, 12:38
335
Досвідчені дачники поділилися порадами, чим лікувати помідори від скручування листя.
Помідори
Чим лікувати помідори від скручування листя / Колаж: Главред, фото: pixabay.com

Нерідко городники стикаються з такою проблемою - в'яне і скручується листя у томатів. На це є кілька причин. Досвідчені дачники поділилися порадами, чим лікувати помідори від скручування листя.

До речі, чи знали ви, що пожовтіння листя помідорів може свідчити про те, що рослині не вистачає певних мікро- або макроелементів. Щоб знати, що робити, коли жовтіє листя на помідорах, і чим саме його потрібно підживити в тому чи іншому випадку - читайте матеріал: Чого бракує помідорам, якщо жовтіє листя: чим підживити рослини і врятувати врожай.

Чому у томатів листя скручується човником

Якщо на рослині листя скручене вгору у вигляді трубочки, то на це є одна причина - помідори реагують на спеку.

відео дня

Коли температура підвищується, рослина вирішує зменшити площу, яка нагрівається, скоротити площу випаровувань і таким чином скручує листя догори.

Щоб допомогти томатам пережити спеку, їх потрібно притіняти.

До речі, не всі сорти помідорів будуть так реагувати на підвищення температури. Тому друга причина, через яку скручується листя у томатів, це сортова особливість. Наприклад, якщо йдеться про більш дрібнолисті сорти, у яких площа поверхні, що випаровується, сама по собі невелика, то в них практично протягом усього періоду вегетації буде таке трошки скручене листя.

Чого не вистачає помідорам, якщо листя скручується вгору

Такі причини скручування листя томатів дуже поширені:

  • нестача вологи;
  • надмірна кількість вологи;
  • перепади між вологим ґрунтом і сухим ґрунтом.

Подібна ситуація може виникнути у так званих "дачників вихідного дня", коли протягом усього тижня рослини зазнають стресу від посухи та підвищеної температури, а на вихідних їх починають інтенсивно поливати. У цьому випадку коренева система вже відчуває стрес від нестачі кисню, і таким чином рослини знову реагують скручуванням листя. Тому необхідно обов'язково контролювати рівень вологості в ґрунті.

Сильні перепади температур не найкращим чином впливають на томати. Якщо вдень дуже спекотно, а ночі холодні, помідори можуть відреагувати скручуванням листя. Щоб уникнути такої проблеми, потрібно обов'язково мульчувати ґрунт.

Наступна причина, яка може призвести до того, що рослини скручують листя, це пошкодження кореневої системи. Якщо ви розпушуєте ґрунт, то робіть це акуратно, або попередньо мульчуйте ґрунт,

Крім механічного пошкодження кореневої системи, є ризик пошкодити і саме стебло неакуратним видаленням пасинків. Тому робити це краще за допомогою ножиць або секатора, залишаючи так звані пеньки для того, щоб місце, в якому пасинки росли, не стало тим отвором, через який випаровується велика кількість вологи з рослин, що призводить до скручування листя.

Також коренева система може пошкоджуватися будь-якими кореневими гнилями. Це часто відбувається від ущільнення ґрунту і від великої кількості вологи в ньому.

У разі появи кореневої гнилі рослина не здатна себе забезпечувати водою за допомогою кореневої системи, тому вона починає скручувати листову поверхню, щоб зберегти хоч якусь вологу, яка в ній знаходиться.

Якщо ви виявили кореневу гниль, рослину необхідно обробити протигрибковими препаратами.

Помідори "жирують" і скручують листя

Листя томатів скручується, тому що рослину перегодовують добривами. У цьому випадку помідори підтягують усі поживні елементи в листові поверхні, а з приходом посухи листя починає скручуватися. Тому обов'язково необхідно складати графік підживлення.

Добриво вноситься в середньому не частіше, ніж один раз на 10-14 днів. При цьому краще чергувати органічні та мінеральні підживлення, а також кореневі та листові.

Відповідаючи на запитання, чому в'яне і скручується листя у помідор, варто відзначити ще дві причини - це ураження рослини захворюваннями або шкідниками.

Захворювання можуть бути бактеріальними, грибковими або вірусними.

Якщо ми говоримо про вірусні захворювання, то в такому разі немає необхідності відновлювати листові поверхні і самі рослини. Простіше їх видалити, щоб унеможливити розвиток вірусного захворювання. Також необхідно підбирати такі сорти томатів, які більш стійкі до різних вірусних захворювань.

Щоб унеможливити розвиток різних хвороб на листових поверхнях, рекомендується проводити профілактичні обробки не рідше одного разу на 10 днів біологічними препаратами.

Раніше Главред писав, чому кабачки жовтіють і не ростуть. Досвідчені садівники радять захищати листя кабачка колоїдною сіркою.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти