StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Що робити з опалими яблуками: 3 способи, які принесуть користь вашому саду

26 серпня 2024, 15:37оновлено 28 серпня, 22:57
80466
Падалицю, яка пошкоджена гнилями, необхідно знищувати. Для цього є кілька способів, які принесуть користь.
Що робити з опалими яблуками: 3 способи, які принесуть користь вашому саду
Що робити з опалими яблуками / колаж: Главред, фото: ua.depositphotos.com

Падалиця — це опалі з дерева плоди. Їх обов’язково потрібно прибирати, інакше виникнуть проблеми у вигляді інфікування ґрунту та плодових дерев. Однак, що робити з опалими яблуками? Главред знайшов кілька варіантів.

Вам також може бути цікаво: Трюк з 1700-х років: як зберегти яблука соковитими та хрусткими на місяці.

Куди можна подіти опалі яблука

Падалицю, яка пошкоджена гнилями, необхідно знищувати. Для цього є кілька способів, які принесуть користь:

  • Компост. Яблука — це органіка, а значить і відмінний матеріал для компосту. Однак, у даному випадку, компостування у жодному разі не повинне бути відкритим. Річ у тім, що відкрита падалиця, по-перше, приверне безліч комах, по-друге, вона може стати джерелом інфекцій і заражень. Тому такі яблука необхідно збирати регулярно, кожні 2-3 дні, а потім, складати в компостну яму, застеляти їх 10-20 см трави і засипати землею. Крім того, про компостуванні необхідно використовувати будь-які компоненти для розкислення: пічну золу, доломітове борошно, вапно.
  • Використовувати для теплих грядок. За допомогою падалиці можна підготувати теплі грядки для ранньовесняних сортів. Для цього на місці майбутньої теплої грядки потрібно викопати траншею глибиною 1-1,5 лопати, на неї викласти падалицю. Зверху все потрібно посипати травою і засипати землею. Щоб прискорити "дозрівання" компосту, обов'язково періодично поливайте його, а також використовуйте біологічні засоби, які прискорюють розкладання органіки, а також пригнічують патогенну мікрофлору.
  • Складування падалиці. Якщо у вас вже достатня кількість теплих грядок, а компостні ями вже заповнені, то з опаду можна зробити поховання, наприклад, для майбутніх посадок баштанних. Для цього вириваються великі ями, які закладаються шарами також, як і компостні ями. Вже на наступний рік на цьому місці можна буде висаджувати кабачки, гарбузи, патисони. Такий ґрунт буде для них оптимальним, а значить, ви отримаєте чудовий урожай.

Чи можна викидати гнилі яблука на город

Просто так викидати падалицю на город не можна, інакше з’являються шкідники, які зіпсують врожай.

Однак, опалі яблука можна закопати в окремому місці на городі. Для цього, гнилі яблука необхідно засипати товстим шаром ґрунту в 10-15 см.

Чи можна використовувати яблука, що впали на землю

Якщо яблука впали при настанні дозрівання або були збити, наприклад, вітром, то звичайно, що їх можна і потрібно використовувати. Єдине про що необхідно пам'ятати — опалі яблука, наскільки б добре вони не виглядали, не підлягають зберіганню. Річ у тім, що зіткнувшись з ґрунтом, яблука також стикаються з різними спорами, які можуть викликати гниль. Тому хорошу падалицю необхідно зібрати й одразу переробити.

Що робити якщо опадають яблука – відео:

Що таке компост?

Компост — органічні добрива, що утворилися внаслідок розкладання органічних речовин мікроорганізмами. Для виготовлення компосту використовують відходи рослинництва (бур'ян, листя, зіпсовані овочі та фрукти), а також деякі види сміття, відходи м'ясного виробництва тощо. Готовий компост має запах та колір ґрунту. Використовують як добриво під будь-які види сільськогосподарських рослин у розрахунку 15 — 40 т/га. Компост поліпшує структуру ґрунту, а також сприяє розмноженню дощових червів, діяльність яких дуже корисна для рослин, повідомляє Вікіпедія.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти