StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Коли і як правильно прополювати картоплю: урожай просто завалить засіки

31 травня 2024, 13:28оновлено 2 червня, 10:46
93
Чи можна полоти картоплю після цвітіння - важливі поради досвідчених городників.
картопля
Як посадити картоплю щоб не полоти / Колаж: Главред, Фото: Pixabay/sbj04769, Pixabay/moritz320

При вирощуванні картоплі особливу увагу слід приділяти засміченості посадок, адже це може бути причиною великого недобору врожаю. Якщо вчасно не стежити за видаленням бур'янів, це може вплинути на втрату врожаю до 50%.

Одним із найпростіших і надійних способів захисту врожаю картоплі є механічні заходи, а простіше кажучи - регулярне прополювання. Причому вони найефективніші на початковій стадії росту бур'янів, коли своєчасним виконанням робіт можна знищити до 90% бур'янів, підкреслює старший науковий співробітник Інституту захисту рослин Національної академії аграрних наук Оксана Шита.

Читайте наш матеріал "Вчені здивували унікальними властивостями звичайних буряків".

Що відомо про Інститут захисту рослин

ІЗР - одна з головних установ Національної академії аграрних наук України. Інститут здійснює широкий спектр фундаментальних досліджень проблеми захисту рослин і координує їх проведення в Україні. ІЗР, серед іншого, займається системами моніторингу та прогнозу основних шкідників рослин, а також системами захисту сільськогосподарських культур, йдеться на офіційному сайті Інституту захисту рослин.

Як боротися з бур'янами

Вона попереджає, що бур'яни після змикання міжрядь посівів засмічують насінням ґрунт, знижуючи цінність картоплі. Тому практично важливо очистити посадки картоплі від бур'янів.

Науковиця зазначає, що проведення ручного прополювання посадок картоплі може знизити чисельність бур'янів у посадках картоплі:

  • через 30 днів на 80%;
  • через 60 днів - на 73%.

Чим обробляти картоплю

Фахівець також рекомендує обробляти посадки картоплі ґрунтовим гербіцидом після формування гребенів до сходів культури і бур'янів. Це допоможе знизити сегетальну рослинність у посадках картоплі та отримати високу врожайність бульб.

Обприскування сумішшю гербіциду краще проводити в період вегетації картоплі. Зверніть увагу, що висота культури має бути 5-10 см, а рослини бур'янів мають перебувати на початкових фазах росту, додала Шита.

Чи потрібно полоти картоплю

Досвідчені городники знають, що картоплі потрібно обов'язково допомагати боротися з бур'янами, особливо на ранній стадії росту. Прополка картоплі є обов'язковою умовою отримання якісного врожаю.

У деяких регіонах, які характеризуються частими дощами та високими температурами, бур'яни ростуть швидко. Тому за час вирощування картоплі може знадобитися до трьох прополок. При цьому видалення бур'янів проводиться вручну.

Коли і як правильно прополювати картоплю: урожай просто завалить засіки
/ Інфографіка Главред

Коли підгортати картоплю

Ця процедура допоможе підвищити врожай бульб з однієї рослини:

  • Вибирайте час, коли кущ ще не перерослий, але вже не маленький;
  • Можна підгортати у два прийоми (застосовувати метод подвійного підгортання);
  • Вибирайте невеликі кущі і трохи потрібно їх підгорнути, а приблизно через 7-10 днів повторіть процедуру, коли рослина буде на рівні коліна.

Коли прополювати картоплю

Слідкуйте за висотою рослин для того, щоб визначити, коли починати обробку за допомогою сапки. За справу можна братися, коли висота кущів буде приблизно 20 сантиметрів.

Важливо також знати, на яких ґрунтах ви вирощуєте картоплю. Адже ця культура погано росте у важких і щільних ґрунтах, саме тому потрібне таке розпушування.

Дивіться відео - 5 корисних властивостей молодої картоплі:

Більше новин:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти