The European Post: Зеленський почав системну боротьбу з руйнівним впливом українського олігархату

8 грудня 2021, 18:18
The European Post: Зеленський почав системну боротьбу з руйнівним впливом українського олігархату

Президент Володимир Зеленський вживає заходів, направлених на зменшення впливу олігархічних груп. Це в свою чергу може стати важелем впливу для України у протистоянні з Росією, написав оглядач The European Post Пітер Клепп.

"В Україні є потужні бізнес-діячі, які суттєво впливають на політичні партії та медіа, які їм нерідко належать. Деякі з них навіть мають кишенькових суддів і вищих державних службовців, а багато хто – ще й тісні зв’язки з Кремлем", - пише журналіст.

На думку Клеппа, до таких олігархів відноситься лідер проросійської партії "За життя" і кум Путіна Віктор Медведчук, який у 2014 році потрапив під санкції адміністрації Барака Обами. Протягом тривалого часу український політикум був до нього толерантним, оскільки в ньому бачили важливий канал зв’язку з Кремлем.

відео дня

"Ситуація змінилася при Зеленському, оскільки Медведчук з травня перебуває під домашнім арештом за звинуваченнями у фінансовій підтримці російських повстанців на Сході України", - йдеться в публікації.

Попередній президент Петро Порошенко, навпаки, підтримував Медведчука, додав експерт. Експрезидент також є одним із олігархів, якому загрожує низка розслідувань і кримінальних проваджень.

"Порошенко сприяв побудові проросійської медіа-імперії Медведчука, повідомляє Kyiv Post. Його адміністрація також дала Медведчуку "зелене світло" на закупівлю низки шахт на підконтрольній сепаратистам території, надаючи їм фінансову підтримку. Повідомляється, що канали Медведчука також допомагали Порошенку під час останніх виборів, але безрезультатно", - стверджує Клепп.

В даний момент безпосередня загроза російського вторгнення зосередила уми всередині та за межами України на необхідності нейтралізації потужних груп інтересів, які можуть перейти на іншу сторону у разі нападу Росії.

"Путін не визнає, що Україна є і повинна залишатися окремою суверенною державою. Реформована й успішна Україна становила б значну загрозу внутрішній стабільності в Росії, оскільки її можна розглядати як взірцем для наслідування, враховуючи культурну схожість. Це зміцнило рішучість Путіна у цьому питанні. Зеленському потрібно балансувати на канаті у спробі зменшити владу олігархів, не викликаючи подальшої російської агресії", — резюмував Клепп.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти