"Росія опиниться в кутку рингу": Кулеба розкрив деталі справи в Гаазі щодо захоплення кораблів ВМСУ

17 жовтня 2021, 10:06
Україна повинна вийти на фінішну пряму у справі, пов'язаній із захопленням українських кораблів Росією в Керченській протоці, сказав Дмитро Кулеба.
Дмитро Кулеба
Україна повинна виграти у Росії справу щодо захоплення росіянами кораблів ВМСУ біля Керченської протоки - Кулеба / УНІАН

Питання про відповідність юрисдикції Міжнародного арбітражного трибуналу у Гаазі з розгляду справи України проти Росії, пов'язаної із захопленням українських кораблів біля Керченської протоки, має вирішитися за декілька місяців. Київ розраховує на позитивний результат і притягнення Москви до відповідальності. Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

У своїй колонці на Українській правді дипломат розповів про те, що слухання у Гаазі за попередніми запереченнями Росії відбулися в період з 11 по 16 жовтня. Рішення щодо юрисдикції Міжнародного трибуналу має з'явитися за декілька місяців.

"За декілька місяців ми очікуємо висновок суддів трибуналу. Я вірю, що рішення буде справедливим. Росія опиниться в кутку юридичного рингу, а Україна вийде на фінішну пряму цієї справи", - підкреслив глава МЗС.

Суд у справі про захоплення Росією кораблів ВМСУ в Чорному морі

Україна 1 квітня 2019 року подала позов проти Росії до Міжнародного суду ООН у зв'язку із захопленням росіянами трьох українських кораблів біля Керченської протоки у листопаді 2018 року. Київ вимагав визнати порушення Москвою конвенції ООН з морського права 1982 року. У серпні минулого року російська держава подала попередні заперечення - Москва ставить під сумніви юрисдикцію МКС щодо цього питання.

У період з 11 по 16 жовтня у Гаазі відбулися слухання за попередніми запереченнями. Російська сторона звинувачує Україну у використанні міжнародної судової інстанції, мовляв, "для виправдання своєї військової авантюри".

Захоплення Росією кораблів ВМСУ біля Керченської протоки

Росія 5 листопада 2018 року в районі Керченської протоки в Чорному морі захопила 3 кораблі Військово-морських сил України: броньовані катери Бердянськ, Нікополь і буксир Яни-Капу.

У результаті потрапили в заручники 24 українських військовослужбовців, серед яких були моряки і співробітники Служби безпеки України. Дії Москви, згідно з міжнародним правом, розцінюється як акт агресії.

Росія не визнала захоплених моряків військовополоненими і вирішила судити їх за статтями "за незаконний перетин російського кордону".

Міжнародний трибунал з морського права наказав Москві негайно звільнити полонених українських моряків і повернути кораблі Україні. Російська влада відмовилася виконувати цю вимогу.

Українські моряки повернулися додому 7 вересня в рамках обміну полоненими між Росією і Україною. Формально російська сторона відпустила військовослужбовців "під особисте зобов'язання". Кримінальне провадження закрите не було.

18 листопада 2019 року Росія передала Україні захоплені біля Керченської протоки кораблі ВМСУ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти