Нові маневри військ РФ на Донбасі і біля кордонів України: експерт розкрив плани Москви

18 листопада 2021, 07:10
Недалеко від кордонів України знаходяться близько 100 тисяч російських військових, сказав Олександр Мусієнко.
Російські війська
Рух військ Росії біля кордонів України очікується в січні-лютому - експерт / УНІАН

На окупованих районах Донбасу з серпня фіксується постійна передислокація військової техніки, її підводять до лінії розмежування. Така ситуація періодично призводить до загострення конфлікту і обстрілу позицій ООС з боку противника. ОБСЄ також фіксує, що ворожа техніка знаходиться за лініями, встановленими "Мінськом". За даними спостережень за обстановкою на території РФ, кількість військ збільшується і вже нараховує близько 100 тисяч військових. У січні-лютому наступного року вони можуть почати нові переміщення. Про це заявив військовий експерт Олександр Мусієнко.

У ефірі телеканалу Україна 24 він розповів про те, що серйозні маневри російських військ фіксуються і на окупованому Донбасі. Там пересування військової техніки встановлено ще з серпня. Подібні дії призводять до загострення конфлікту і обстрілів позицій ЗСУ. Відомості передає і ОБСЄ, яка бачить, що військова техніка РФ не знаходиться в межах ліній і кордонів, встановлених Мінськими угодами.читайте такожБитва військ країн ЄС з армією Росії за Україну: у Європі назвали сценарій відповіді на удар по Києву

"Якщо ми кажемо про Донбас, то, мабуть, ця ситуація серйозніша на окупованій частині. Тому що з серпня фіксується активний і постійний рух на окупованих територіях, переміщення артилерійських систем, танків, бронемашин, які підтягуються до лінії розмежування. І час від часу ми, на жаль, бачимо, що це призводить до загострення. Обстрілюються позиції українських військових. Подібні дані передає і місія ОБСЄ, яка здійснює моніторинг, і постійно інформує, яка кількість фактичних сил і засобів знаходяться поза тими лініями і межами дислокації, від яких вони повинні були бути відведені згідно з Мінськими домовленостями" – зазначив експерт.

Крім того, за його словами, на території Росії недалеко від кордонів України до 20-ї і 8-ї армії ще додалася частина 41-ї армії. Військова техніка даного підрозділу сконцентрована у Смоленській області. Російський військовий навчальний рік закінчується 1 грудня, а вже в січні-лютому може початися нове пересування військової техніки росіян біля кордонів України.

"Що стосується ситуації на території Російської Федерації, то вона на сьогодні відстежується як українською розвідкою, як українськими збройними силами, так і нашими партнерами. Остання інформація показала, що до 20-ї і 8-ї армії додалася частина 41-ї армії з Новосибірська, техніка якої базується і накопичується поблизу міста Смоленськ Російської Федерації. У комплексі - це близько 100 тисяч військових. Частина з них проводить певні маневри, військові навчання, частина техніки просто стоїть. Це з того, що на сьогодні відомо. Але тут важливий такий момент, що до 1 грудня у Росії повинен закінчитися цей військовий навчальний рік і початися наступний. З 1 грудня він не почнеться, тому що місяць-півтора потрібно, щоб перевірити, в якому стані все знаходиться. А ось вже з січня-лютого, про що кажуть багато аналітиків, певні маневри і певний рух там можуть пожвавитися", - підкреслив Олександр Мусієнко.

Війська РФ біля кордонів України

Американські журналісти видань The Washington Post і Politico раніше публікували відомості і супутникові фотознімки, згідно з якими Росія стягує свої війська до кордонів України.

У НАТО заявили, що РФ дійсно сконцентрувала серйозну військову силу біля кордонів української держави. Як сказали в Альянсі, у Москви є серйозні можливості для того, щоб реалізувати військову операцію проти України.

Британські журналісти видання Financial Times написали, що спецслужби Заходу мають інформацію, згідно з якою наразі фіксується найсерйозніша небезпека військового вторгнення РФ в Україну. Дані підтвердила і заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

Головнокомандувач збройними силами Британії Нік Картер не виключає сценарію військового зіткнення Заходу та Росії через ситуації з російськими військами біля України та міграційну кризу біля кордонів Польщі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти