"Люди-годинник": Зеленський озвучив вимоги України до гарантій безпеки

29 квітня 2022, 22:15
У гарантіях безпеки слід об'єднати дві найважливіші речі - це люди та строки.
Володимир Зеленський
Зеленський назвав формулу гарантій безпеки для України / Офіс президента

Україні потрібні гарантії безпеки і вони мають бути надані за формулою "люди-годинник", сказав президент Володимир Зеленський в інтерв'ю польським ЗМІ.

"Я точно знаю, що нам потрібні гарантії безпеки. Я точно знаю, що нам потрібно, і ми хочемо попросити саме те, що нам потрібно, а не те, що може надати НАТО", - сказав Зеленський.

За його словами, Україна не дублює те, що потрібно країні. У гарантіях безпеки слід об'єднати дві найважливіші речі - це люди і терміни.

"Як би це цинічно не звучало. Можливість зберегти кількість людей залежить від кількості термінів, зброї. З точки зору крові і втрат це люди-годинник", - уточнив він.

Глава держави додав, що гарантії безпеки Україні повинні бути представлені за формулою "люди-годинник". Він підкреслив, що непотрібно збирати велику кількість країн, які збираються щось гарантувати. Їх представники не повинні "10 днів вирішувати, 4 тижні надсилати, ще 8 тижнів аналізувати".

"Ми просто говоримо зі свого досвіду, і з ним згодні вже багато країн. Ми говоримо люди-годинник. Нам потрібні гарантії безпеки саме "люди-годинник", - ще раз зазначив Зеленський.

Він пояснив, що тому і виникла робоча назва ініціативи України для негайної зупинки конфліктів - U-24. Рішення країни-гаранти схвалюють протягом першої доби і в них прописана конкретика, що наступного дня та чи інша держава має їх отримати.

Раніше міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що його країна готова стати гарантом безпеки України. Але в той же час він зазначив, що 5-ту статтю НАТО в якості гарантії його країна не прийме.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти