Кулеба пояснив, у чому різниця між нормандським форматом і Мінськом-2

23 лютого 2021, 00:38
Через позицію Сергія Лаврова нормандський формат на рівні міністрів закордонних справ заморожено, заявив очільник МЗС України.
Дмитро Кулеба
Кулеба заявив, що нормандський формат заморожено, а Мінський процес ще живий / УНІАН

Очільник українського МЗС Дмитро Кулеба переконаний, що Мінський процес подібний до телефону, в батареї якого залишилося 10 відсотків заряду, але він все одно ще не вичерпаний. Водночас він заявив, що нормандський формат заморожено.

"Це як у нас з вами на телефоні з'являється віконце, що залишилося 10 відсотків заряду батарейки - так само і Мінський процес. Тобто ми вже знаємо, що залишилося 10 відсотків заряду батареї, але де-факто вона ж ще не вичерпана, правда? Але все одно потрібно вичавлювати максимум, тобто потрібно працювати. І ми це й робимо і в Тристоронній контактній групі, і в нормандському форматі", - сказав Кулеба в ефірі на телеканалі Прямий.

Також міністр закордонних справ підкреслив, що мінський процес "безумовно, ще живий".

"Мертвий - це коли сторони вже відчувають, що все це втратило сенс", - вважає глава МЗС.

Крім того, Кулеба розповів, що дуже важко йде колообіг переговорів у нормандському форматі на рівні радників і лідерів.

"На жаль, через позицію Сергія Лаврова, по суті, нормандський формат на рівні міністрів закордонних справ заморожено. Але радники працюють, процес дуже швидкий, повірте мені. Майже щодня відбувається комунікація у спробах знайти щось спільне, якийсь знаменник, який дозволить рухатися вперед. Але ми жорстко захищаємо свої червоні лінії і не відступаємо від них. І пан Козак не менш жорстко проштовхує своє бачення. Тому процес рухається дуже складно", - підсумував очільник української дипломатії.

Мінські домовленості - про що йшлося раніше:

  • Глава Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що Мінські домовленості щодо Донбасу майже неможливо виконати в тій редакції, в якій їх підписали. Але влада України зробить все для їх реалізації.
  • Глава української делегації в Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук під час засідання Радбезу ООН, присвяченого 6-річчю "Мінська-2" заявив, що Росія не бажає припиняти агресію на території України та на Донбасі.
  • Посол Франції в Україні Етьєн де Понсен заявив, що під час дискусій про зміну Мінських угод потрібно враховувати необхідність згоди Росії, а також прив'язаність до них міжнародних санкцій проти неї. За його словами, Україна не повинна поспішати зі зміною Мінських угод.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти