ДБР оголосило про підозру президентові-втікачеві Януковичу - подробиці

28 січня 2021, 21:23
Янукович підозрюється у державній зраді за ч.1 статті 111 Кримінального кодексу України.
Віктор Янукович
Януковичу оголосили про підозру / скріншот

Сьогодні Держбюро розслідувань (ДБР) повідомило екс-президенту Віктору Януковичу, який втік до Росії, про підозру у зв'язку з підписанням так званих "харківських угод" у 2010 році. Цим він штучно створив умови для збільшення військової присутності Росії в Україні та підривав обороноздатність країни.

Янукович підозрюється у державній зраді за ч.1 статті 111 Кримінального кодексу України. За версією слідства, експрезидент у змові з вищими посадовими особами Росії допоміг їм вести підривну діяльність проти України, повідомляє Офіс генерального прокурора.

21 квітня 2010 року Янукович підписав угоду, згідно з якою термін перебування Чорноморського флоту Росії в Криму був продовжений з 2017-го до 2042 року. В обмін на це РФ знижувала для України ціну на газ, перед цим, за версією слідства, двічі штучно завищивши її зі 179 до 352 доларів за тисячу кубометрів у період з 2008-го по 2010 рік. Так Росія навмисно накопичувала борг України за газ, який використовувала при підписанні угод як аргумент на користь фактично безкоштовного перебування свого флоту на українській території.

читайте такожЕксперт оцінив шанси Януковича на повернення в українську політику

Наслідком підписання цих угод стало збільшення російського контингенту в Криму, що в лютому 2014 року втілилося в початок операції із захоплення Криму і подальшої його анексії.

Справа Януковича - про що раніше писав Главред:

  • Нагадаємо, після втечі з України проти Януковича були порушені численні кримінальні справи.
  • 4 лютого 2015 року Верховна рада України прийняла закон про позбавлення Віктора Януковича звання президента України.
  • 19 січня 2015 року Печерський районний суд міста Києва виніс заочну постанову про арешт Януковича.
  • 27 липня 2015 року Печерський районний суд Києва дозволив проведення Генеральною прокуратурою заочного розслідування проти Януковича.
  • 14 грудня 2016 року Печерський районний суд Києва, розглянувши клопотання Головної військової прокуратури України, постановив затримати Януковича з метою його приводу для участі в розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою.
  • 24 Січня 2019 року Оболонський районний суд Києва заочно визнав Януковича винним у державній зраді та пособництві у веденні агресивної війни та заочно засудив його до 13 років позбавлення волі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти