Трамп vs Байден: який президент буде вигіднішим для України

4 листопада 2020, 10:40
У всіх американських елітах склався антиросійський консенсус, і вибори цього не змінять.
Вибори в США-2020
США не загрожує громадянська війна, вони впораються з будь-якою кризою / GettyImages

Всі розмови про майбутні масштабні протести в США після виборів – це розповіді демократів в суто радянському стилі. Вся преса, що симпатизує Демпартії, не дотримується жодних стандартів журналістики і "мочить" Трампа, розповідаючи різноманітні небилиці. Одного разу демократи, діючи таким чином, вже програли. Якщо далі так триватиме, не виключено, що вони програють і вдруге.

Зіткнення і протести на вулицях американських міст будуть – і якщо програє Байден, і якщо програє Трамп. Адже обидві сторони готуються до протестів. Масштаби протестів залежатимуть від того, як відреагують і як справлятимуться правоохоронні інститути Сполучених Штатів. У будь-якому випадку, я б за США не переживав – вони якось впораються.

Крім того, акції протестів після виборів точно не переплюнуть за масштабами акції Black Lives Matters. США – це стійка демократія, і у них вироблені механізми, які дозволяють дотримуватися балансу. До того ж, в Штатах опрацьовані всі можливі варіанти сценаріїв. Так, наприклад, прозвучала заява спікера парламенту – мовляв, "в разі чого президента виберемо ми в Конгресі". Тому я впевнений, що американці знайдуть вихід з будь-якої кризи.

відео дня

читайте такожТрамп чіплятиметься за владу до останньогоТож ніяка громадянська війна США не загрожує. Громадянська війна виникає, коли одна частина суспільства абсолютно не згодна з іншою, і між ними настільки непереборні протиріччя, що доводиться з'ясовувати відносини за допомогою зброї. Але в американців є демократичні механізми, за допомогою яких вони можуть все подолати.

Для України після виборів у США нічого принципово не зміниться, тому що антиросійський консенсус склався у всіх американських елітах. Однак Трампа я вважаю більш продуктивним з точки зору реальної допомоги Україні. Я не був у захваті від Демократичної адміністрації, яка де-факто і допустила анексію Криму та агресію Росії проти України. По суті, демократами було введено ембарго на постачання зброї в Україну, яке зберігалося до 2017 року і підтримувалося Європою, хоча Україна не була під санкціями і ні в чому не була винна.

читайте такожСША на порозі нової громадянської війниТрамп же дав конкретику: Штати надали Україні зброю, "Джавеліни", катери, спільні навчання тощо. Крім того, питання з Північним потоком-2 вирішилося саме при Трампі: адміністрація Трампа ввела такі санкції, які не дозволили Росії добудувати цей газопровід.

Хоча, можливо, демократи змінилися і будуть більш жорсткими, ніж республіканці…

Так, безумовно, і у Трампа, і у Байдена раніше було чимало серйозних проблем через Україну. Однак не думаю, що це змусить їх триматися подалі від нашої країни в разі перемоги. Хоча, звичайно, кожен з них пам'ятатиме про ці історії, особливо пан Байден.

Тарас Загородній, політичний і економічний експерт, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти