Колишніх США вже не буде – або два президенти, або війна

13 січня 2021, 19:53
Розкол, який стався в американському суспільстві, зшити вже не можна, компроміси неможливі.
Трамп, Байден
У США можлива війна до останнього байденівця і трампіста / Фото Reuters

В американському суспільстві стався колосальний розкол – від еліт до самих низів. Одна частина громадян США пішла за "лівими" (соціалістами, лібералами, марксистами), тобто Демпартією. Інша – за представниками традиційної капіталістичної системи, тобто за Трампом, його оточенням і частиною (підкреслюю, тільки частиною!) Республіканської партії. І зшити ці частини вже не можна.

"Лівих" у верхах (в Капітолії, на рівні штатів, судів і губернаторів) – більшість. І "ліві" чітко усвідомлюють, що Трамп і його прихильники смертельно небезпечні для них, це вороги. Тому вони ставлять завдання – знищити трампістів і розчавити Трампа.

Все, що відбувається зараз – це генеральна битва трампістів і "лівих".

відео дня

Демпартія зазнала серйозної поразки в результаті захоплення Капітолію прихильниками Трампа: ніхто не називає точної кількості тих, хто прибув до Вашингтона просто за покликом Трампа (а вона – величезна). Ці люди є членами армії Трампа, вони озброєні та активні. Якби Трамп сказав їм "ату!", вони б кинулися все громити.

До того ж, за Трампом стоїть Пентагон, тобто на його боці – армія США. Тоді як на боці "лівих" – прокурори, судді, бюрократи, адміністрації і губернатори штатів, а також деякі зрадники Республіканської партії.

Імпічмент необхідний демократам, навіть незважаючи на те, що до інавгурації Байдена залишаються лічені дні, тому що ця процедура покликана знищити Трампа як головнокомандувача. Адже після імпічменту Трампу не тільки буде проблематично знову стати президентом США – його можна буде кримінально переслідувати, тобто він стане людиною "з вовчим квитком".

Утім, навіть якщо Байдена проголосять президентом, це нічого не змінить. Трамп залишається президентом при всіх повноваженнях, за ним зберігається статус президента. От демократи і рвуться знищити цей статус, зробивши Трампа ізгоєм, парією, щоб потім посадити. Причому посадили б вони не тільки Трампа, але й Іванку, і його зятя – мова йде про повну зачистку групи Трампа і повний розгром республіканців.

Ця війна між трампістами і "лівими" в США вже вийшла на такий рівень, коли сторони не зможуть домовитися. Компроміс неможливий. Тому далі демократи намагатимуться оголосити імпічмент Трампу, а він – ввести воєнний стан і почати арешти. Тому досі не факт, що 20 січня пройде інавгурація Байдена…

Вороги консерваторів діють в рамках "лівої" концепції революції. І тепер трампісти повинні завдати їм удару у відповідь. Трамп, спираючись на армію, зараз може згадати про закон про повстання, заарештувати керівництво Конгресу, оголосивши, що його члени є агентами іноземних держав, а далі – військовий трибунал.

Найближчі сім днів – вирішальні, тому демократи так проштовхують ідею імпічменту.

Байден при цьому вже фактично став схожим на Лукашенка, який змушений був провести свою інавгурацію закрито, віртуально. До того ж, вже оголошено, що Байден поки що не буде заїжджати в Білий дім – нібито там починається санобробка. Це безпрецедентно і є руйнуванням усіх інституцій США.

Навіть якщо 20-го числа інавгурація Байдена відбудеться, то Трамп паралельно проведе свою. Буде дві інавгурації, два президенти – двовладдя. Фактично будуть створені нові держави: суто "ліва" – байденівська, "права" – трампівська, а також третя держава, де буде "каша", і куди, найімовірніше, увійдуть деякі провінції Канади, яка також не вистоїть під час цієї тряски.

Отже, за моїми прогнозами, в Північній Америці буде три держави, і я вважаю, що це – найкращий варіант. Інакше – буде війна до останнього байденівця і трампіста.

Найближчий тиждень обіцяє бути дуже "гарячим" у США. Процес пішов, і колишні Штати вже не зшити.

Олег Соскін, політолог, директор Інституту трансформації суспільства, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти