Поведінка РФ на переговорах по Донбасу - відверте демонстративне хамство

20 серпня 2020, 15:51оновлено 20 серпня 2020, 16:41
Україні потрібен нормальний діалог, в іншому випадку - в жопу таку "дипломатію".
Леонід Кравчук
Голова делегації Києва в ТКГ з питань Донбасу, перший президент України Леонід Кравчук / Главред

Росія жорстко, я б сказав, по-хамськи продавлює політичну субьектівізацію ОРДЛО. Всі її дії, в тому числі і перемир'я, спрямовані тільки на це - узаконити в тілі України ракову пухлину "русского мира". Вчора на ТКГ це було особливо помітно. Вони вже відкрито говорять про "делегації ОРДЛО", хоча ОРДЛО не є членами ТКГ і відповідно не можуть мати в ній ніякої делегації. В ТКГ є лише ЗАПРОШЕНІ Російської делегацією (Москва посоромилася навіть зробити їх членами делегації РФ).

Тим більше неприпустима зайнята Росією позиція спостерігача, а не учасника процесу, заяви про те, що вона "прийме будь-яке консенсусне рішення між делегаціями ОРДО-ОРЛО і Україною".

Але цього очевидного протиріччя Мінським угодами не помічають ОБСЄ і західні партнери. Заради збереження самої можливості мирного діалогу і підтримки Заходу, це дипломатично "ковтаємо" ми.

відео дня

Мінськ поставили з ніг на голову. Ми наступаємо не тільки на самоповагу, а й на просту логіку.

У мене немає фактичних підстав не довіряти керівництву української делегації і Офісу Президента, немає підстав говорити, що ми реально піддаємося цьому тиску. Навпаки, незважаючи на деякі неоднозначні висловлювання і дії, я закликаю не робити поспішних висновків. Але, дивлячись на відверто хамську поведінку тієї сторони, яка блокувала конструктивний діалог, і виходячи з досвіду останніх політичних поступок у вигляді рішення про "Консультативну раду" і "Формули Штайнмайера", у мене є підстави переживати, як би в гонитві за тактичними перемогами, ми не прийшли до стратегічної поразки.

Все що я зараз пишу - це моя особиста позиція. І це позиція не тільки учасника переговорів, не тільки громадянина України, це ще і позиція жителя Донбасу, тобто, того, заради кого, нібито, і проводяться Мінські переговори.

І я, як житель Донбасу, викинутий під загрозою смерті зі свого будинку за політичні переконання, розцінюю поведінку РФ на Мінських переговорах як відверте, демонстративне хамство.

Якщо РФ і її маріонетки з Донецька і Луганська думають, що ігнорування тексту Мінська, маніпуляції і тиск - це та форма "діалогу", яка приведе до бажаного ефекту "мирного врегулювання", то вони помиляються. Вивчайте фізику: будь-яка сила викликає зворотну силу протидії...

Я не просився в Мінський процес, я не пов'язаний політичними зобов'язаннями, кар'єрними очікуваннями, фінансовими або якимись іншими обмежувачами моїй совісті. Тому я не буду мовчки терпіти то збочення, яке РФ і ОБСЄ називають переговорами.

Або ми будемо конструктивно розмовляти і переконувати один одного логікою і аргументами, шукати компроміси не виходячи за текст "Мінська", і чуючи одне одного, або я, як представник вимушено переміщених осіб, буду робити все, щоб показати українському суспільству, і перш за все ВПО, як Росія до них відноситься і збирається звертатися з ними після реалізації Мінська.

Ще раз: справа не в тексті Мінських угод, - вони можуть стати основою компромісу, - справа в методах і формах, які Росія використовує, намагаючись змусити нас прийняти її збочену трактування цього тексту. Справа в тактиці її так званого "діалогу". "Діалогу", коли тебе не чують, "діалогу" не з тими, хто реально приймає рішення. Ті, хто останні два дні спостерігав Мінські переговори, розуміють, про що мова.

Звертаюся до ОБСЄ і західних партнерів. Якщо ви дійсно хочете мирного діалогу, а не створення грунту для реального громадянського конфлікту, не закривайте очі на те, що Мінський процес перетворений на фарс. Якщо ТКГ - це Росія Україна і ОБСЄ, то діалог повинен вестися між членами ТКГ, а не аватарами РФ з Донецька і Луганська, які нічого не вирішують, а тому і не відповідають за свої дії.

Після цього поста мене можуть звинуватити у зриві стратегічних планів, може навіть назвуть його перешкодою до чергового обміну. Але звільнити 10-100 чоловік і віддати в рабство 40 мільйонів - це не той результат, який виправдовує угоду з дияволом.

Угоди з дияволом завжди закінчуються погано. Він дасть тобі все, що ти хочеш, але потім забере у мільйон разів більше.

Розмінування, нові КПВВ, мир - це все чудово. Але це не абстрактні поняття - це частини того цілого, яке називається "війна". Вона йде. Вона - реальність. І війна ведеться не заради миру. Війна ведеться за цінності. Тому, проміняти ці цінності на мир, - значить зробити усі жертви війни, в тому числі і людські, безглуздими. А це означає, що мир все одно не буде довгим, що війна знову спалахне, з ще більшою силою, поки не буде відновлена справедливість...

Ще раз: або нормальний діалог, або в жопу таку "дипломатію"! Називати чорне білим я не буду! Але і виходити з процесу добровільно не стану, не чекайте!

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти