"Посол в МВФ": що не так із заміною українського посла в США

20 листопада 2020, 19:22
Анонсування кандидатури Оксани Маркарової сприймається як призначення "посла в МВФ".

Оксана Маркарова
Оксана Маркарова

Висунення Оксани Маркарової на посаду посла України в США - дуже незвична ситуація.

По-перше, так рано про це зазвичай не повідомляють, у всякому разі до затвердження кандидатури президентом. Найчастіше не повідомляють і до отримання агремана (тобто згоди приймаючої сторони). Міг мати місце витік інформації про можливість призначення, а тут поінформував сам міністр, та ще до затвердження кандидатури. Щось тут не так. Хтось дуже сильно просуває кандидатуру Оксани Маркарової. Питання, хто і навіщо?

відео дня

Настільки раннє інформування про цю кандидатуру може мати неоднозначний ефект. Або хочуть дізнатися реакцію команди Байдена, а може послати їм заздалегідь сигнал про таке призначення. А може таким чином кандидатуру ставлять під вогонь критики і інтриг. Адже питання про призначення ще не вирішене.

читайте такожЩо стоїть за зливом про заміну посла в СШАПо-друге, а чому змінюють посла Єльченка? Міністр Кулеба говорить про планову ротацію. Але Єльченка лише рік тому призначили. До планової ротації мінімум 2-3 роки треба чекати. І тут щось не так. Або з Єльченком щось, або нашого посла в США міняють під Байдена і його команду. Але чому тоді Оксана Маркарова?

При всій до неї глибокій повазі, вона дуже досвідчений і дуже професійний фінансист, була хорошим міністром фінансів, але вона – не професійний дипломат. Загалом, не рідкість, коли послами призначають політиків, людей з оточення нового президента, високопоставлених чиновників. Але посол в США - це дуже відповідальна роль.

І не треба міністру Кулебі дивуватися, що анонсування кандидатури Оксани Маркарової сприймається як призначення "посла в МВФ". Це цілком логічна реакція, виходячи з її бекграунду.

Але у нашого посла в США повинні бути набагато ширші функції, ніж відносини з МВФ. І перш за все, це вибудовування відносин з новою адміністрацією США, узгодження візиту президента України в США і т.д. і тут багато суто дипломатичних і політичних тонкощів. Та, чи готова до виконання таких завдань Оксана Маркарова?

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти