Реінкарнація Партії регіонів: що задумали екссоратники Януковича

6 травня 2021, 06:54оновлено 6 травня 2021, 09:53
В Україні є попит на політичну силу, що представляє інтереси південного сходу країни, але без шлейфу проросійськості.
Партія, яку створить Колесніков, буде Партією регіонів 2.0, але без шкідливих звичок
Екс-регіонал Борис Колесніков працює над створенням нової партії / УНІАН

Колишній регіонал і міністр уряду Миколи Азарова Борис Колесніков підтвердив, що працює над створенням нового політичного проекту, який буде називатися "Україна – наш дім". Але – мова не йде про появу нової проросійської партії в Україні.

ОПЗЖ в силу відвертої проросійськості заганяє себе в дуже вузьку і токсичну нішу – 20% і все, далі потенціалу для зростання немає. Тим більше, після відключення трьох телеканалів стало очевидним, що рейтинг цієї політичної сили багато в чому був наслідком інформаційного накачування. Та й слід зазначити, що оточення Медведчука при всіх його талантах і здібностях, як ніхто інший, уміє множити ворогів: зверніть увагу, що навіть ті, хто ідеологічно не такий далекий від ОПЗЖ, не особливо захищали телеканали Медведчука-Козака.

При цьому ОПЗЖ претендує на монопольне представництво електорату південного сходу України, але ці претензії нічим не обґрунтовані, оскільки далеко не всі, хто опозиційно налаштований по відношенню до нинішньої влади і нинішнього курсу країни, є шанувальниками Володимира Путіна.

відео дня

Залишається вільною ніша, яка б представляла електорат індустріальних регіонів південного сходу країни, зокрема, промисловців. Затребувана нова політична сила – такий собі варіант Партії регіонів 2.0, тільки без шкідливих звичок і проросійськості, яка б наполягала на власному шляху України.

Такої позиції і поглядів дотримуються близько третини українців разом із тими, хто вважає, що потрібно прагнути до Євросоюзу і НАТО, а також з тими, хто вважає, що потрібно повернутися до партнерських і союзних взаємин із Росією.

Українці, які вважають, що Україна повинна йти власним шляхом і повинна керуватися власними економічними інтересами – це, так званий, електорат адекватників. Саме на нього і розраховує новий політичний проект, який повинен з'явитися в найближчі півроку-рік.

Появі такої політичної сили сприятиме низка факторів:

  • падіння рейтингу Слуги народу: поки що він тримається за рахунок особистого рейтингу президента Зеленського, але восени 2020-го ми побачили реальний результат "слуг" (тоді тільки завдяки "пожежній команді" в особі заступника голови Офісу президента Кирила Тимошенка "слуги народу" домоглися кращих позицій у регіонах, ніж ті, на які вони могли розраховувати, отримавши такий результат на виборах);
  • найближчим часом Юлія Тимошенко запускає процес референдуму, що робить її партію ключовою опозиційною силою на селі; це – заявка на зміну курсу, оскільки 70% українців вважають, що країна зараз рухається в неправильному напрямку.

За таких умов і за наявності електоральної бази для проектів, які декларуватимуть опозиційність, але будуть без проросійського шлейфу, нова політична сила такої спрямованості матиме непогані перспективи. Адже Партія регіонів 2.0 буде орієнтована, перш за все, на індустріальні центри і великі міста, де залишилася промисловість, інтереси якої потрібно лобіювати у Верховній Раді.

Андрій Золотарьов, політолог, директор аналітичного центру "Третій сектор", спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти