Отруєння Навального спалило для Заходу всі мости щодо Кремля

8 вересня 2020, 11:15
Майже убитий російський опозиціонер став викликом для ліберальних демократій.
Меркель Путін
Меркель втомилася від Путіна / ВВС

Те, що сталося з Олексієм Навальним - трагедія для його сім'ї і для його соратників. Це трагедія для Росії, в якій опонування влади загрожує втратою життя.

Сьогодні "Фактор Навального" став політичною подією, дозволивши не тільки переконатися в тому, що являє собою російська реальність, а й поглянути на Західну політику.

Західна відповідь може бути чутливою тоді, коли вона буде колективною і коли вдарить по хворому. Тим часом, ліберальним демократіям бити не хочеться. Не тільки через страх відповідної російської реакції. Але і через побоювання, що російська конструкція почне розсипатися. Ще важливіше, що Росія включена в Західну економіку, а російська еліта інтегрована "в Захід". Російський правлячий клас сформував всередині заходу захисний бар'єр у вигляді цілого шару, який обслуговує його потреби. Колишній німецький канцлер Шредер на побігеньках у "Роснефти" - тому приклад.

відео дня

читайте такожОтруєння Навального показало, що путінська РФ небезпечна для всього світу Ось і виходить, що західна відповідь Росії найчастіше виявляється мильною бульбашкою. Привід для Москви потиснути плечима і посміхнутися.

Німеччина стала країною, яка більше за інших залучена в порятунок Навального і активніше за інших намагається змусити Російську державу розслідувати замах на його вбивство.

Відмова Москви від розслідування або його перетворення в цирк буде недооцінкою того факту, що Німеччина - це наддержава. До речі, набагато важливіша для долі Росії, ніж Америка. Це буде плювок у бік Європи, яку сьогодні представляє Німеччина в якості Голови Ради ЄС. Тим часом, "ефект бумерангу" в політиці дано відомий.

Берлін, намагаючись домогтися від Москви зрозумілої відповіді, пішов на безпрецедентний крок, висунувши Москві ультиматум: у вас кілька днів перед тим, як ми почнемо обговорювати санкції. Але що робити, коли Москва просто не може провести реальне розслідування замаху на Навального. Якщо німці це розуміють, то виходить, що вони займаються скоріше самозаспокоєнням. Якщо не розуміють, вони невиправні ідеалісти.

читайте такожДля Німеччини Навальний виявився важливіше Криму і Донбасу Втім, складається враження, що німецьке суспільство тверезіє швидше, ніж її еліта у своїх надіях щодо Москви. Ще до історії з Навальним негативно до Росії ставилися 51% німців на сході Німеччини і 60% німців на заході Німеччини. У 61% німців Путін не викликав довіри. Берлінський пацієнт вже точно змусить кандидатів у нові німецькі лідери не виглядати русофілами.

"Фактор Навального" підірвав зусилля західних прихильників співпраці з Москвою.

Все пройде і все забудеться, думають скептики. Дійсно, все проходить. Але пам'ять разом з огидою і жахом перед скоєним залишається. Рано чи пізно ця пам'ять стане фактором реальної політики. А поки "Фактор Навального" залишається викликом для західного світу, на який цей світ намагається знайти відповідь. Намагається - і поки не може. Але вже розуміє, що відповідь йому потрібна хоча б для самоповаги.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти