Чому світ опинився на порозі третьої світової війни

10 листопада 2020, 06:57
Території, на яких зараз є локальні конфлікти і протистояння – перші в черзі на війну.
Третя світова війна
"Запалити" третю світову зараз може будь-який фактор

Міністр оборони Великобританії Нік Картер заявив, що глобальна економічна криза, викликана пандемією Covid-19, може призвести до нової світової війни. Оскільки поточні менші конфлікти можуть вийти з-під контролю, в результаті чого буде задіяно більше країн і зброї.

Потрібно визнати, що ризик початку третьої світової війни справді дуже великий. І пандемія коронавірусу може просто прискорити процес, наблизивши нас до її початку.

Світові війни затіваються для того, щоб змінити технологічний уклад і вирішити невирішені проблеми, в першу чергу, територіальні, а також проблему перерозподілу ринків збуту. І, до речі, Друга світова війна цю проблему непогано вирішила: по-перше, за підсумком переділили території, а, по-друге, повністю оновили технологічний парк, тому що руйнування економіки були колосальні, особливо на європейському театрі військових дій. А Сполучені Штати в той час піднялися за рахунок капіталовкладень у власну економіку. Таким чином, відбулася зміна технологічного укладу.

відео дня

Якщо проводити паралелі з тим періодом, то на сьогоднішній день ми з вами стоїмо десь в кінці 30-х років: накопичилася маса територіальних проблем, накопичилася купа нерозв'язних економічних проблем, пов'язаних із ресурсною базою і ринками збуту готової продукції.

Деякі військові експерти вважають, що третя світова війна нового "гібридного" типу вже йде повним ходом. І питання лише в тому, коли ми вступимо у фазу застосування реальної зброї, тобто війни зброєю.

Сьогодні будь-який конфлікт може послужити тригером.

Припустимо, той же конфлікт в Нагірному Карабаху. Здавалося б, Азербайджан воює на своїй території із військами самопроголошеної республіки Нагірний Карабах. Однак, якщо раптом Вірменія офіційно вплутається в цю війну і змусить Азербайджан відповісти, завдавши удару по її території (а Вірменія постійно це робить – обстрілює мирні міста вглибині Азербайджану, провокуючи, щоб Азербайджан завдав удару у відповідь по її території), це перестане бути локальним збройним конфліктом, а стане війною двох держав. Вірменія, як відомо, є членом ОДКБ, і, звісно, країни ОДКБ, як союзники, зобов'язані будуть втрутитися в цю війну на боці Вірменії. У свою чергу, в Азербайджану – свої союзники, які теж втрутяться в цю війну на його боці. Ось вам вже і регіональна війна... А якщо і далі буде розширюватися участь країн у цій війні, то вона спокійно може перерости у світову.

читайте такожСутичка світових гегемонів: чи дійде протистояння Китаю і США до війниТе ж саме може статися і у нас, в Україні. Якщо, не дай бог, Росія почне більш активну фазу війни на Донбасі і спровокує ескалацію конфлікту, нам почнуть допомагати країни НАТО. Росія одразу ж підніме триколор і почне воювати відкрито. Безумовно, ми будемо залучати на свій бік союзників, а Росія – на свій. Так може спалахнути ще одна величезна регіональна війна, здатна перерости у світову.

Тому початок нової світової війни – це абсолютно реальна загроза.

Погано, що українські політики, зокрема, президент Зеленський, закривають очі на цю загрозу, відмовляються розуміти суть цієї війни, грають зі словами "та сторона", "просто перестати стріляти" і так далі. Адже нерозуміння цілей і завдань війни призводить або до поразки, або до великих втрат. Як говорив Черчілль, "якщо ви вибираєте хліб і мир, то в результаті ви отримаєте ще й війну".

Фаза війни із застосуванням зброї у новій світовій війні "гібридного" типу може наступити завтра, а може – післязавтра. На жаль, я схиляюся до думки, що війни із застосуванням зброї нам не уникнути.

Території, на яких зараз є локальні конфлікти і протистояння – перші в черзі на війну. У них імовірність розв'язання збройного конфлікту, який може перерости в регіональну або світову війну, набагато вище, ніж у країн, де немає таких конфліктів.

читайте такожПора визнати: коронавірус-це нова світова війнаДо слова, війна може вибухнути і в самому центрі Європи, якщо, припустимо, радикальні ісламісти почнуть джихад проти європейців. Недавні події у Франції та Австрії – це перші маленькі дзвіночки. Але якщо джихадисти всерйоз візьмуться за Європу, це можна буде вважати регіональною війною, адже вони цілком можуть влаштувати терористичні акти по всій Європі, причому зробити це масово. Згадайте хвилю емігрантів, яка накрила Європу, згадайте, що вони творили в Кельні або Мюнхені, як вони громили міста. А тепер уявіть, що буде, якщо вони затіють не просто погроми, а візьмуть до рук зброю…

Отже, "запалити" третю світову зараз може будь-який фактор.

А пандемія коронавірусу тільки загострює протиріччя в плані економічного і продовольчого спаду. І це поки що ми ще не зіткнулися з нестачею продовольства. Але ж уже незабаром почнуть розриватися договори через перебої поставок, порушення транспортної інфраструктури або погані врожаї…

Близький Схід сьогодні – це взагалі "киплячий котел". Якщо Помпео вмовляв Трампа завдати удару по Ірану, то розумієте, які настрої панують у Білому домі? На щастя, Трамп стояв на своїх позиціях і не зважився на такий крок. Хоча були приводи: і вбивство Сулеймані, і збитий представниками Корпусу вартових ісламської революції український літак.

Ситуація може спалахнути на будь-якому ґрунті.

Зверніть увагу на те, що європейські політики, зокрема, канцлер Австрії, дуже наполягають на тому, що це – в жодному разі не релігійний конфлікт, що це не війна ісламу проти християнства. Тому що релігійна війна буде найстрашнішою, оскільки для ісламістів честь померти, убивши невірного, або загинути в бою, убивши разом із собою ще масу невірних – так вони одразу отримують "квиток до раю".

Поки українські політики повною мірою не усвідомлюють цю загрозу, ми з вами – в зоні ризику.

Олег Жданов, військовий експерт, полковник запасу, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти