Карантин вихідного дня – це прелюдія до тотального локдауну

14 листопада 2020, 06:55
Махновщина місцевих мерів-"чортів" суттєво шкодить українцям під час епідемії коронавірусу.
Момент, коли всі питимуть сто грамів і їстимуть олів’є, цілком слушний для запровадження локдауну / Getty Images
Момент, коли всі питимуть сто грамів і їстимуть олів’є, цілком слушний для запровадження локдауну / Getty Images

Рішення уряду про запровадження в Україні "карантину вихідного дня" можна тільки вітати. Наскільки я знаю з різних інсайдів, цей крок стане препідготовкою до початку новорічно-різдвяного тотального локдауну.

Досі уряд намагається зупинити пандемію коронавірусу мінімальними кроками. Мінімальними – щоб не завдати великого удару по бізнесу й економіці.

Але найближчий місяць буде критичним, по-перше, з точки зору наповненості лікарень, по-друге, з точки зору поширення інфекції. Подейкують, що через це в урядових структурах вже існує консенсус щодо запровадження локдауну з початку грудня. І, якщо говорити об’єктивно, це цілком доцільно. Адже у грудні майже всі вже живуть "олів'єшним" настроєм, бо починаються свята. Давайте визнаємо чесно: з середини грудня і ледь не до кінця січня в нашій країні майже ніхто не працює. Звісно, не йдеться про державні структури, виробництва, сферу торгівлі і послуг.

відео дня

Багато хто вважає рішення про запровадження "карантину вихідного дня" половинчастим. Але уряд шукає хоча б мінімальні можливості розірвати ланцюжки інфікування, що справді є необхідним. Тому я підтримую будь-яке рішення, спрямоване на локдаун.

читайте такожХто заплатить за безглуздий карантин вихідного дняПрезиденту Зеленському за нинішніх обставин не варто думати про рейтинги і триматися за них. Зараз потрібно думати про інше – про кроки, спрямовані на вирішення поточних проблем. Що б він не зробив, хтось сприйме ці дії позитивно, хтось – негативно. Не можна подобатися всім: сто людей – сто думок.

Ніхто з нас не володіє достовірною інформацією про реальну епідемічну ситуацію в Україні: скільки зайнято ліжок в лікарнях, скільки насправді хворих. Але президент і окремі служби це знають, тому мусять діяти відповідно.

Переконаний, що нам потрібно все закривати, принаймні з грудня і до середини лютого, аби навесні ми могли відновити нормальне життя.

Звісно, що політична опозиція будь-яке рішення влади буде сприймати як привід для критики: введуть карантин – буде критикувати за наслідки для економіки, не введуть карантин – буде критикувати за бездіяльність та нехтування життями людей. Опозиція для того і існує, щоб критикувати.

читайте такожЧи є світло в кінці тунелю, або Що ускладнює отримання Україною вакцини від Covid-19Інша справа – питання виконання розпоряджень уряду. Як відомо, Садовий уже заявив, що у Львові не будуть запроваджувати карантин вихідного дня. У таких випадках владі потрібно демонструвати жорстку руку і діяти суворо. Якщо місцева влада відмовляється виконувати подібні рішення, потрібно тиснути на неї за допомогою правоохоронців і спецслужб, які б доступно пояснили, що закон – один для всіх, і його потрібно виконувати. Центральний уряд ухвалює рішення, від якого залежать здоров’я та життя людей, а якийсь місцевий чорт каже: "Не буду виконувати". Проти таких потрібно відкривати кримінальні провадження, а наша центральна влада "соплі жує" і пускає все на самоплив. У підсумку така махновщина і отаманщина серйозно шкодять людям.

Сьогодні Садовий сказав, що не виконуватиме рішення уряду, завтра мер Черкас скаже, післязавтра – ще хтось… Та потім люди в цих містах масово почнуть надходити в лікарні, почнеться колапс. А місцева влада говоритиме, що нема грошей на організацію нових місць у лікарнях, нема можливостей, і винен в усьому уряд, Київ та особисто Зеленський. Аби уникнути такого розвитку подій, потрібно змушувати місцеву владу – попри децентралізацію і таке інше – виконувати подібні рішення уряду, а як ні – штраф або кримінальна відповідальність.

При цьому я в жодному випадку не зменшую відповідальність уряду. Він справді провалив підготовку до чергового витка епідемії і не зміг забезпечити за півроку лікарні всім необхідним й підготуватися до нового епідемічного сезону.

Що ж до економічних наслідків карантинних обмежень, то з голоду ніхто за два місяці не помре. Так, буде непросто і погано, але і так всім погано. Ми вже терпіли півроку, потерпимо ще два місяці.

Чомусь у Німеччині, Швеції та Франції влада й опозиція змогли об'єднатися під час епідемії і визнати, що це не час для політичних баталій та протиріч і погодилися з необхідністю запровадження карантину. У нас опозиція не може погодитися із владою через відсутність політичної культури. Діяльність нашої опозиції – це, по суті, шкідництво. Суть діяльності української опозиції зводиться виключно до того, щоб насолити владі. Вона не відрізняє державний інтерес від суто олігархічного інтересу. А нашим політикам уже давно пора навчитися розрізняти, які сфери і питання є життєво важливими. Однак зараз опозиція не стільки шкодить Зеленському, скільки розхитує і шкодить суспільству.

Отже, "карантин вихідного дня" є абсолютно правильним рішенням. Він є прелюдією до тотального локдауну напередодні зимових свят. І в цей період він буде цілком доцільним, бо момент, коли всі питимуть сто грамів і їстимуть олів’є, економіка завмре до кінця січня, цілком слушний.

Анатолій Октисюк, політичний експерт аналітичного центру DemocracyHouse, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти