Байдену доведеться вести протистояння двох Америк

7 січня 2021, 18:03
Глибинні причини розбрату між двома політичними таборами нікуди не зникли, що в майбутньому може призвести до непередбачуваних наслідків.
Протести в США прихильників Трампа
Протести прихильників Трампа у США / GettyImages

Партійний і ідеологічний розкол у Штатах посилюється і найближчим часом вирішеним не буде. Обидва політичні табори вчора показали, що є великий відсоток людей, які роздратовані порядком, що існує.

Але на сьогодні розгойдування ситуації закінчено. На даний момент в інтересах обох партій - не розгойдувати човен. Більш того, Трамп офіційно опублікував заяву, в якій погодився на мирну передачу влади Байдену, що підтверджує те, що він здався і конфлікт вичерпаний.

Але глибинні причини розбрату між двома політичними таборами нікуди не зникли, що в майбутньому може призвести до непередбачуваних наслідків. Та й Дональд Трамп нікуди не йде, бо він, як політик, залишиться в публічному дискурсі, як і сукупність його ідей в суспільстві.

відео дня

Тому нова адміністрація Байдена вже найближчим часом стоятиме перед дилемою - що робити далі і як реагувати на те, що сталося. Вони будуть змушені діяти жорстко-їм потрібно буде знайти винних і покарати їх, інакше подію можна вважати поганим прецедентом, який може повторитися.

У той же час, це приведе їх до прямого зіткнення з Трампом і його прихильниками. І оскільки уникнути прямої конфронтації з Трампом Байдену не вдасться, то це означає, що в найближчі чотири роки адміністрації Байдена доведеться вести протистояння двох умовних Америк - Америк Трампа і Байдена.

Штурм Капітолію показав всю глибину кризи в Штатах, через що команда Байдена в наступні чотири роки буде змушена приділяти більше уваги внутрішній політиці, ніж зовнішній і пробувати знайти фундамент, на якому можна буде заново зшити Америку. В іншому випадку розкол збережеться до наступних виборів і з кожними наступними буде лише посилюватися.

читайте такожБезглуздий штурм Капітолію: чим закінчиться буря в СШАКрім того, вчорашній штурм засвідчив розкол республіканського істеблішменту, оскільки під час заворушень багато республіканців, включно з віце-президентом Майка Пенса, які раніше хоча б частково підтримували дискурс Трампа про вибори, відсторонилися від нього. І це вказує на те, що найближчим часом, хоч і не з'явиться альтернатива, але процеси оновлення керівництва Республіканської партії прискоряться.

І, швидше за все, Республіканська партія, як і раніше Демократична, теж пройде через якийсь етап внутрішньофракційної боротьби між помірними республіканцями, які засудили подію і трампістами, які поділяють судження Трампа. Адже Капітолій захоплювали не стільки прихильники республіканців, скільки електорат Дональда Трампа, який за час при владі зумів створити свою фан-базу, яка буде з ним навіть після того, як він перестане бути президентом. І це, по суті, створює третю силу в США, яка матиме свою, особливу думку з приводу основних питань внутрішньої і зовнішньої політики, відмінну від республіканського мейнстріму.

Для України (що тепер остаточно стало ясно) часу, бажання і ресурсів у Штатів не буде, бо в пріоритеті вони залишать лише ті питання, які мають для них стратегічне значення на зразок протистояння з Китаєм, переговорів з Росією, Іраном і ЄС. І це означає, що найближчим часом нам доведеться вибудовувати власну повістку без оглядки на США і не робити ставку на їх допомогу.

Ілія Куса, експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу Українського інституту майбутнього, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти