Америка чхає, а тому світ труситиме

14 листопада 2020, 08:35
Світ не спить ночами, стежачи за американською рулеткою не через порожню цікавість. Світ не спить, бо залежить від Америки.
Трамп, Байден
У США все ще триває сага" вибори президента " / Reuters

Американська сага триває. Ім'я переможця на президентських виборах відомо - Джозеф Байден. Але його перемога повинна бути сертифікована окремими штатами і підтверджена колегією вибірників. Так себе підстраховує американська система, доводячи справу майже до абсурдності. А поки 45-й американський президент Трамп не збирається віддавати Байдену Білий дім, сподіваючись відсудити у нього перемогу. Хоча в успіх затії вже не вірять навіть його соратники.

Американська система довела, що здатна забезпечити перевибори влади. Тепер їй доведеться пройти через випробування кризою транзиту. До 20 січня 2021, коли новий президент США повинен вступити на посаду, Америці належить пережити чимало тривожних хвилин. Трамп готовий залишити після себе мінне поле, щоб із задоволенням стежити, як на ньому буде підриватися його наступник: "якщо не я, то хоч потоп!"

Світ не спить ночами, стежачи за американською рулеткою не через порожню цікавість. Світ не спить, бо залежить від Америки. Ця країна - стрижень глобального порядку. Америка чхає, а світова спільнота відповідає конвульсіями.

відео дня

Тим часом, американські вибори - не тільки боротьба двох дуже літніх людей за владу. Ми побачили зіткнення двох моделей розвитку - націонал-консерватизму і ліберального глобалізму. Зіткнення перетворюється на соціальний, расовий, гендерний конфлікт. Америка, розгубившись, зупинилася. Разом нею застигла і решта світу.

читайте такожТрамп піде з поста президента тільки в крайньому випадкуІронія в тому, що Сполучені Штати Америки були згуртованим суспільством з чіткою траєкторією в період протистояння з СРСР. Після відходу Радянського Союзу здавалося, що настає епоха американського порядку. Але раптом в зеніті своєї могутності Америка почала втрачати драйв. В останнє десятиліття США почали знімати з себе світову відповідальність, відповзаючи в раковину.

Виявилося, що гегемонізм - важка ноша.Трамп завершив втечу, проголосивши принцип "Америка понад усе". Що означає: "Ми плюємо на всіх і гори все вогнем!" Поразка Трампа не означає відхід зі сцени консерватизму в націонал-популістській обгортці. Близько 70 млн американців, які проголосували за Трампа, залишаються базою для курсу "а нам плювати!" Американські спостерігачі застерігають, що новий лідер консерватизму може виявитися більш підготовленим до влади, ніж Трамп.

Америка опинилася перед вибором, який вона не може зробити. Вибір одного напрямку означає поглиблення розколу. Перемога однієї сили посилить опір іншої. Тому Байден стоїть перед завданням побудувати міст між двома ворогуючими Америками.

Байден вже дав зрозуміти, що буде рухатися до середини, запозичуючи ідеї як лівих, так і трампістів. Так, він заговорив про "зовнішню політику для середнього класу", яка повинна створювати умови для добробуту звичайного американця, а не для розжирілих корпорацій. А це породжує загрозу для неолібералізму і глобалізації. Сьогодні, кажуть радники Байдена, глобалізація працює на Китай і "Америка не повинна повторювати дурниці про вільний рух капіталу і товарів".

читайте такожПеремога Байдена перетворить Україну на військовий полігонПри розколі в Демократичній партії і впливі республіканців в Конгресі стати новим Рузвельтом Байдену буде складно. Йому доведеться працювати зі зв'язаними руками. Але якщо йому вдасться стати психотерапевтом, який пом'якшить запеклість політичної боротьби в країні, це буде вже удача.

А якщо все ж неймовірне і майже неможливе: Трамп залишається?! Тоді будемо сподіватися, що Америці вдасться подолати конфлікт своїх двох непримиренних половин і не піти в рознос.

Поки Америка лікує свої внутрішні травми і розбирається з собою, світ буде трясти.

Часу у Америки для переосмислення себе і консолідації небагато. Бо Китай - єдина цивілізація, яку не зупинила пандемія, буде заповнювати вакуум. Причому, у Китаю більше інструментів впливу, ніж було у Радянського Союзу. Китай діє майстерніше, проникаючи в пори західного суспільства і обплутуючи його економічною залежністю.

Втім, Америка не вперше проходить через кризові часи. І кожен раз вона виходила з них, підтвердивши здатність себе регенерувати. "Американці завжди знаходять єдине вірне рішення. Після того, як перепробують всі інші," - говорив Черчілль.

читайте такожЩо для України означає Перемога БайденаАмерика навряд чи знайде самоствердження в ізоляції. Глобальне лідерство стало способом її існування. Так само, як державність є способом існування російської системи. Але Америці належить повернути довіру світу, включаючи її союзників. Сьогодні позитивно ставляться до Америки тільки 24% бельгійців, 26% німців, 31% французів, 41% британців.

А що очікувати Росії від Америки, яка шукає свою істину?

Для РФ настає складний момент. Не тому, що Сполучені Штати Америки збираються з Росією ворогувати. А тому, що Росія більше не є для Америки пріоритетом. Проблема в тому, що через відносини з Америкою Росія забезпечує своє самоствердження. І як тут уникнути закомплексованості?!

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти