StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

"У всьому потрібна вправність, загартування, тренування": рецензія на фільм "Король Річард"

7 січня 2022, 21:55оновлено 16 січня 2022, 16:01
В український прокат вийшов новий фільм з Віллом Смітом - заснована на реальних подіях спортивна драма про батька легендарних тенісисток сестер Вільямс.
Король Річард
Вілл Смітр у фільмі "Король Річард" / Warner Bros.

Лос-Анжелес, початок 80-х, найжахливіший район міста - Комптон (де не живуть, а, скоріше, горемикають, тисячі чорношкірих жителів). Фанк з диско вже здають позиції, гангста-реп їх ще не набрав, але юні бандити вже ганяють на тачках з музикою на всю гучність, торгують наркотиками і вбивають один одного в розборках. Саме тут в маленькому тісному будиночку живе велика сім'я: суворий патріарх-охоронець Річард( Вілл Сміт), його клопітка дружина-медсестра (Онжаню Елліс) і виводок дітлахів - цілих п'ять дівчаток. Річард особливі надії покладає на молодших - Венус (Санійя Сідні) і Серену (Демі Сінглтон). На те, що вони стануть чемпіонками-тенісистками і осоромлять всіх багатих білих виродків, які домінують в цьому спорті. І заради цього ТАТО готовий на все - навіть на самі неприємні вчинки.

Історія Річарда Вільямса, яку напевно добре знають фанати тенісу, що називається, давно просилася на великий екран - щоб про неї дізналася широка аудиторія. Тут зійшлося безліч факторів - актуальна для нинішнього США історія успіху чорношкірих спортсменів у світі білих, перевірена роками (ще з часів першого "Роккі") історія мотивації і перемагання негараздів у спорті, ну і, нарешті, дуже опукла і неоднорідна фігура самого Вільямса (чи то генія-вихователя, чи то мерзенного лиходія-маніпулятора).

читайте такожСкромна чарівність неореалізму: рецензія на фільм "Матриця: Воскресіння"

Логічно, загалом, що проектом зацікавилася чи не найбільша чорношкіра зірка Голлівуду останніх 30 років - Вілл Сміт. Який і спродюсував кіно, і зіграв головну роль. Це кіно було для нього тим важливіше, що в останні роки його кар'єра не рясніла особливими успіхами - і "Загін самогубців", і "Геміні", в общем-то, провалилися з тріском різної гучності.

Треба визнати - відмінно помітно, як Сміт викладається в ролі і більшу частину сцен успішно балансує на межі - не переграючи і не скочуючись в "чорну" агітку. Його Річард Вільямс - людина однозначно люблячий дочок, але при цьому не менше люблячий успіх, дуже неприємний, самовпевнений, самозакоханий і вважає, що мета виправдовує засоби. Елліс, яка грає його дружину, в нечисленних своїх сценах викладається повністю і, загалом, нітрохи не блідо виглядає на тлі зоряного партнера.

Король Річард

Ось по дівчаткам, які грають сестер Вільямс, є питання - грають вони не так, щоб дуже переконливо. Але тут, здається, перед творцями кіно стояла складна дилема - або брати тих маленьких актрис, які талановито грають перед камерою, або тих, хто переконливо і якісно зможе зіграти на корті. І обраний був другий варіант-тому що у фільмі, зі зрозумілих причин, дуже багато тенісних сцен.

Ще на тлі інших акторів виділяється Джон Бернтал (той самий, який Каратель в серіалах Netflix) в ролі зіркового тренера Ріка Маккі - але не стільки грою, скільки кумедними вусами, які трохи дикувато виглядають під його багаторазово переламаним носом.

читайте також"Їх наздожене кохання і на шматки розірве": рецензія на фільм "Вестсайдська історія"

Підсумовуючи - фільм напевно робився з розрахунком на майбутні "оскарівські" номінації, але при цьому не вийшов, як часто буває в таких випадках, пафосною пустушкою. "Король Річард" строго рекомендується до перегляду всім фанатам великого тенісу, особисто Уїлла Сміта, спортивних драм та й просто якісного голлівудського кіно.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти