Упирі і вовкулаки приготувалися до атаки: рецензія на фільм "Запрошення"

6 вересня 2022, 21:12оновлено 7 вересня 2022, 21:15
В українському прокаті йде вампірський неохоррор "Запрошення" - перероблений на сучасний лад легендарний роман Брема Стокера про графа Дракулу.
Запрошення
Наталі Еммануель "Запрошення" / Sony Pictures Releasing[

Живе собі в Штатах і горе микає чарівна дівчина-сирота Іві (Наталі Еммануель) - талановита, але бідна, через що не може займатися улюбленим гончарством, а змушена підробляти офіціанткою у всякого роду багатих панів. Як раптом на горизонті раптово починає маячити прудкий Олівер (Х'ю Скіннер) - її кузен з огидно багатої британської сім'ї (з якою пов'язана якась стара і неприємна таємниця). Той раптово і відразу кличе дівчину відвідати Англію. І не просто відвідати, а стати гостею на мегашикарному аристократичному весіллі в старовинному вікторіанському-готичному особняку. Дівчина туди їде і негайно закохується в господаря ‒ красеня Уолтера (Томас Доерті), який веде собі в стилі "альфа-самець форева". Але дуже скоро стає зрозуміло, що в маєтку зібралася публіка, яка п'є кров трудового народу не тільки в переносному, але і в прямому сенсі.

У 2022-му році здувати пил з класичного роману Брема Стокера про румунського графа ‒ кровопивця Дракулу - не дуже очевидна, звичайно, ідея. Але, мабуть успіх нетфліксовского серіалу від творців Шерлока підштовхнув голлівудських продюсерів все-таки зайнятися цією справою. Ну і ясна річ, що перенесення дії в сучасність вимогав усілякого переписування оригінального тексту. І, звичайно ж, його адаптації. Відразу скажемо, що авторам фільм щось вдалося відмінно (наприклад, лінія з нареченими сучасного Дракули), щось - не дуже (загалом, вся лінія з критикою соціальної нерівності).

Запрошення

Еммануель в цілому виглядає непогано, але ось головний перехід ‒ з "дами в біді" в люту месницю (теж данина нинішньому голлівудському порядку) дається явно їй непросто. Добре ще, що творці фільму помірно використовують її шикарно-кучеряву фактуру. Доерті теж старається, але, таке відчуття, що регулярно заграється в самозакоханого графа-вампіра. Ну і, мабуть, через рейтингових міркувань кров, штучні ікла та інший вампірський антураж в "Запрошенні" використовуються вкрай акуратно і точково.

Підсумовуючи, фільм рекомендується тим, хто скучив за вампірським історіям в красивому старому антуражі і для кого класичний фільм "Дракула Брема Стокера" Ф.Ф. Копполи з Гері Олдманом вже давно застарів. Ну або для дуже романтичних дівочих натур.