Як погано буває без жінок і без фраз: рецензія на фільм "Сусідка"

1 січня 2023, 21:00оновлено 31 березня 2023, 10:50
В українському новорічному прокаті йде вітчизняна романтична комедія "Сусідка" - з Ксенією Мішиною і Артемієм Єгоровим.
Сусідка
Ксенія Мішина у фільмі "Сусідка" / F Films

У Києві досить весело, шумно і розпусно чоловік у самому розквіті сил Петро (Артемій Єгоров). І не звертає уваги на тиск суспільства ‒ мовляв, пора стати розсудливим і завести сім'ю. Але ось біда - Петро дуже азартний і любить сперечатися. І ось одного разу під хмелю він укладає парі з другом ‒ мовляв, легко здатний вижити з його кузиною (Ксенія Мішина) цілий місяць у своєму веселому холостяцькому флеті. Не знаючи, звичайно, що та мати-одиначка, у якої двоє діточок-шибеників.

Жанр романтичної комедії, в якій красуня втихомирює закоренілого холостяка і бабія, для кінематографа дуже не новий (тут вітчизняний глядач в першу голову згадає "Приборкання норовливого" з Челентано і Муті). І, загалом-то, сюжет тут передбачуваний до останнього кадру і сповнений умовностей - за типом того багатий красивий холостяк не має шлейфу колишніх дружин і дітей, а дівчина ангельської краси працює за копійки вчителькою музики. Але, загалом-то, в ромкомах сюжет завжди був другорядною річчю. Головне - актори (і хімія між ними), декорації і жарти.

Мішина і Єгоров, в принципі, склали досить міцний дует на екрані (і окреме спасибі потрібно сказати творцям за те, що вони їх наготою не зловживають, а залишають рівно стільки, щоб не розчарувати глядачів). З приводу жартів - якихось особливих гумористичних досягнень у фільмі нема, але вже добре, що українські ромкоми потроху відходять від сортирних і просто вульгарних жартів. Ще з акторських робіт окремо хочеться відзначити гру Олени Рєпіної (зірки вистав за п'єсами Леся Подерв'янського) в ролі матері головного героя. І варто пошкодувати, що її хронометраж не зробили якомога більше ‒ в дуже вузькому образі "хабалки з провінції" вона феєрить і так бризкає енергією, що навіть дивно, як з екрану на глядачів не сипляться іскри.

Сусідка
Артемій Єгоров у фільмі" сусідка " / F Films

Підсумовуючи - у своєму жанрі "Сусідка" кіно цілком пристойне. І свою вдячну аудиторію в особі романтично налаштованих дівчат точно має знайти. Та й просто, думається, багато хто захоче побачити на екрані мирний, яскравий, багатий і світиться вогнями в ночі Київ. І, з грудкою в горлі і зі сльозами на очах ностальгічно згадати часи, коли топової темою для обговорення в Мережі були жарти Дмитра Гордона (який з'являється тут в камео, так само як і співачки Джеррі Хейл і Анна Трінчер).