"Купатися чи не купатися": рецензія на фільм "Чорна Пантера: Ваканда назавжди"

13 листопада 2022, 20:19оновлено 31 березня 2023, 10:51
В українських кінотеатрах йде свіжий супергеройський фільм-бойовик "Чорна Пантера: Ваканда назавжди" - нове творіння студії Марвел.
Ваканда Назавжди
"Чорна Пантера: Ваканда назавжди"/ Disney / Marvel

У Ваканді чорний день - владика Т'чалла мертвий від невідомої хвороби. І стар (королева Рамонда – Анжела Бассетт), і млад (принцеса Шурі – Летиція Райт) не можуть сліз стримати своїх. Плюс в цей же самий час на запаси вакандійського вібраніуму (дуже рідкісного і практично незнищенного мінералу) точать зуби глави інших урядів і країн. Плюс ще починають відбуватися по світу незрозумілі теракти на водних об'єктах, в яких всі звинувачують вакандійців, але за якими стоять люди-амфібії на чолі з харизматичним лідером Немором (Теноч Уерта_. Клубок сюжету закручується все сильніше.

"Ваканда назавжди" - фільм дуже непростої долі і з дуже сумної причини. Виконавець ролі Чорної пантери в першому фільмі і, власне, одна з головних причин, за якими то кіно мало приголомшливий успіх, Чедвік Боузман пару років тому раптово помер від раку. Якраз в той час, коли сиквел вже майже готовий до зйомки. І режисерові Райану Куглеру разом з Джо Робертом Коулом довелося дуже сильно перелопатити сценарій. Прямо скажемо, аж ніяк не скрізь їм вдалося це зробити гладко. Плюс, при всій повазі до юної Летиції Райт, було очевидно, що вона одна такий гігантський фільм витягнути не зможе. А ансамблеві фільми, особливо після того, як кіновсесвіт Марвел остаточно покинули Джосс Уідон і брати Руссо, точно перестали бути сильною стороною "марвеловців". Плюс, напевно завідувач всім в Марвел Кевін Файгі поставив завдання - максимально акуратно і приємно для глядачів ввести нового персонажа Рірі Вільямс у виконанні (яку пророкують на заміну Залізній людині/ Тоні Старку в прийдешньому серіалі "Залізне серце"). Ну і, для повного перевантаження, фільм повинен був строго відповідати нинішньому політкоректному порядку. Тобто умаслити не тільки афроамериканців (як в першій частині), так і латиноамериканців (вся лінія з Намором і його підводним народом).

Ваканда Назавжди

Загалом, не дивно, що "Ваканда назавжди" вийшла кіно дуже великоваговим і бредучим досить повільно (чому сприяв і чималий хронометраж – цілих 2 год 40 хв). В цілому, воно нітрохи не попрало марвеловські стандарти в плані картинки і спецефектів, але і точно не взяло якихось нових висот.

Вердикт - кіно рекомендується до перегляду всім фанатам марвеловского кіно і супергероїки в цілому. Інші ж кіномани навряд чи зуміють з нього багато цікавого для себе почерпнути.