StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Які аліменти в 2021 передбачені в Україні: що треба знати

15 січня 2021, 03:18
Як платити аліменти в Україні в 2021 році: як подати на аліменти і що буде, якщо не платити аліменти в Україні - дізнався Главред.
Аліменти в 2021 році в Україні - як рахувати і платити - головні нюанси
Аліменти в 2021 році в Україні - як рахувати і платити - головні нюанси / bohomaz.com.ua

Аліменти в 2021 році в Україні поки що залишилися без змін: розмір аліментів прив'язаний до прожиткового мінімуму (повинен бути не менше 50% від цієї суми), а той зміниться лише в липні і в грудні. Поки що поки суми завмерли на рівні минулого року.

Втім, в Україні вже офіційно дозволена процедура індексації розміру аліментів. Заробили і нові покарання за несплату аліментів.

  1. Як нараховуються аліменти в 2021 році в Україні
  2. Розмір аліментів в Україні в 2021 році
  3. Як подати на аліменти в Україні
  4. Як не платити аліменти за законом
  5. Що буде, якщо не платити аліменти

Як нараховуються аліменти в 2021 році в Україні

Встановлюють розмір аліментів, виходячи з матеріального становища дитини та платника аліментів (чи є у платника машина, нерухомість тощо) та їхнього стану здоров'я. Також суд враховує, чи є у платника інші діти та непрацездатні родичі (тобто кого ще йому потрібно утримувати).

Грає роль і кількість дітей:

  • на 1 дитину вираховується 25% від суми загальних доходів;
  • на 2 дітей - 33%;
  • на 3 і більше дітей - 50%.

Розмір аліментів в Україні в 2021 році

Залежно від рівня доходів платника аліментів – йому можуть призначити як 50-відсотковий мінімальний гарантований розмір аліментів, так і 100-відсотковий.

50-відсотковий розмір аліментів на одну дитину поки що залишається на рівні 1 грудня 2020 року:

  • для дітей до шести років це 960,50 грн;
  • для дітей від шести до 18 років — 1197,50 грн.
Розмір аліментів в Україні в 2021 році

Перераховані суми - це ті суми, скільки повинен платити аліменти батько дитині, якщо він не працює.

Якщо аліменти встановлені у розмірі 100%, то на одну дитину має бути:

  • до шести років - 1921 грн;
  • від шести до 18 років - 2395 грн.
Розмір аліментів в Україні в 2021 році

Нагадаємо, прожитковий мінімум з 1 січня 2021 року становить 2189 грн. З 1 липня він складе 2294 грн, а з 1 грудня — 2393 грн.

Як подати на аліменти в Україні

Виплата аліментів може бути або добровільною, або стягнутися примусово.

читайте такожЯк правильно подати на розлучення: головні нюансиДобровільно: людина сама звертається до своєї бухгалтерії (за місцем роботи, виплати пенсії або стипендії) з відповідною заявою. У документі вона вказує суму аліментів або відсоток відрахувань від її зарплати на аліментні виплати, а також банківські реквізити, куди ці аліменти перераховувати.

Також можна укласти договір про виплату аліментних платежів на дитину у нотаріуса. У разі виникнення заборгованості, вирішувати питання буде нотаріус через виконавчу службу.

Примусово через суд. Тут випадки бувають різні: можливо доведеться доводити батьківство або одну зі сторін не влаштовує розмір аліментних виплат. У разі подачі позову до нього доведеться докласти:

  • копію паспорта та реєстраційний номер облікової картки платника податків (ІПН);
  • свідоцтво про шлюб (через суд стягують аліменти і партнери у цивільному шлюбі - тут замість свідоцтва про шлюб, швидше за все, доведеться представляти факти батьківства/материнства дитини);
  • свідоцтво про народження дітей;
  • довідку органів місцевого самоврядування, ОСББ, про проживання дитини разом з подавцем на аліменти - а платника аліментів окремо;
  • довідку про доходи з місця роботи платника аліментів – якщо є можливість її надати, якщо немає – ці дані запросить суд.

Як не платити аліменти за законом

За законом можна змінитирозмір аліментів (або за домовленістю між батьками, або через суд – якщо в одного з них змінився сімейний стан або стан здоров'я) або достроково припинити виплати.

Наприклад, за домовленістю між батьками можна припинити виплати аліментів – передавши дитині права на нерухомість або іншу дорогу власність (тобто як би виплатити аліменти одним траншем). Таку угоду повинен завірити нотаріус.

Також припиняються виплати на дитину до 18 років, якщо та вступає в шлюб. Одруженого громадянина (заміжню громадянку) закон вважає дієздатним членом товариства, який аліментів не потребує.

Що буде, якщо не платити аліменти

За несплату аліментів в Україні:

  • не випускають за кордон;
  • не дозволяють користуватися авто, вогнепальною мисливською, пневматичною і вихолощеною зброєю, займатися полюванням.

Що стосується водіння машини, тут є винятки: якщо, наприклад, для платника аліментів машина – засіб заробітку або він є інвалідом I або II групи, проходить військову службу.

Обійти заборону на водіння автомобіля можуть і ті, у кого є розстрочка або відстрочка сплати з аліментної заборгованості.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти