StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Як зробити світло, якщо немає електрики: що зробити, щоб урятувати житло від непроглядної темряви

21 травня 2024, 20:27
1127
"Як зробити світло, якщо немає електрики?" - питання дуже актуальне в ту пору, коли в країну знову повернулися блекаути.

Ліхтар, свічка, генератор
Як зробити світло, якщо немає електрики? / колаж Главред, фото ua.depositphotos.com

В Україні, зі зрозумілих причин, знову повернулися масові відключення електрики. І нехай їх переносити напередодні літа трохи легше, ніж взимку, все одно хорошого мало. Але, як повідомляє проєкт HD Channel, є все ж кілька трюків, які допоможуть приборкати блекаути.

Як зробити світло якщо немає електрики?

По-перше, варто спробувати альтернативні джерела світла:

відео дня
  • Свічки - з воску або стеарину. Щоправда, вони, хоч і створюють затишну атмосферу, але світла дають мало, можуть підвищити ризик пожежі, коптять стелю і стіни плюс дають різкий запах.
  • Ліхтарики - з потужно взяти на будь-який смак (компактні, потужні, універсальні). Але працюють найчастіше пару-трійку годин, а потім вимагають заміни батарейок або зарядки акумуляторів.
  • Світлодіодні лампи на акумуляторах - світять яскраво і довго, беруть небагато енергії і довго працюють без заміни. Але знову ж таки - вимагають зарядки і обійдуться значно дорожче ніж попередні варіанти.
  • Лампи на сонячних батареях. Ідеальні для використання на вулиці або в місцях, де сильне сонячне світло. Дуже екологічні, не потребують мережі, але сильна залежність від погодних умов, малопотужні і ціна досить висока.

По-друге, можна зробити світильник своїми руками.

Олійна лампа - потрібні тканинний гніт, посудина з міцних матеріалів і пісна олія). З одного боку - робиться легко і швидко. З іншого боку тут, знову ж таки, ситуація в дусі "свічка горіла, але світла не давала". Ну і пожежонебезпека зростає.

Світильник із банки - потрібна невелика скляна посудина, знову ж таки - гніт і пальне (або пісна олія, або віск). Проблеми приблизно ті самі, що й у масляних ламп.

Для тих, хто ще пам'ятає шкільний курс фізики, можна постаратися і перенаправити сонячні промені в кімнаті за допомогою дзеркал. Щоправда, допоможе вдень і тільки за гарної погоди.

Що таке HD Channel?

HD Channel - відеопроєкт, який присвячений створенню різних гаджетів для дому та вирішенню побутових проблем. Наразі на однойменний YouTube-канал підписано 262 тисячі осіб.

6789

Як під'єднати світло, якщо немає електрики?

Ще, звичайно, можна заздалегідь запастися альтернативними джерелами електрики:

  • Паливний генератор - забезпечить електрикою або цілий будинок, або кілька "ненажерливих" пристроїв. Потужне джерело електрики, але сильно шумить, вимагає безлічі дорогого палива і в обслуговуванні недешеве.
  • Сонячні панелі - Заряджають акумулятори у світлий час доби, забезпечуючи електрикою в темний час доби. Це екологічне джерело енергії, безшумне, довговічне, але коштує дорого і залежить від кількості сонячного світла.

Що таке лампочка?

Лампа розжарювання - штучне джерело світла, в якому світло випромінює тіло розжарення, що нагрівається електричним струмом до високої температури. Є нелінійним елементом, оскільки що вища температура, то вищий опір тіла розжарення, у міру розігріву тіла розжарення після увімкнення струм через нього зменшується, повідомляє "Вікіпедія".

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти