StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Жертвою обману може стати кожен: як відрізнити олію від підробки - легкий спосіб

4 квітня 2024, 12:03оновлено 5 квітня, 15:13
16234
Олія має помірний смак, вона чудово підходить для кулінарії, але в магазині не завжди продають якісний товар. Главред з'ясував, як перевірити якість олії.
Жертвою обману може стати кожен: як відрізнити олію від підробки - легкий спосіб
Як перевірити якість олії в домашніх умовах - як виявити підробку / Колаж Главред, фото: скріншот із відео

Соняшникова олія є однією з найпопулярніших рослинних олій у світі і використовується як продукт харчування та в косметичній промисловості. Є відразу кілька способів відрізнити справжню олію від підробки. Про деякі з них розповіла експерт Еліна Вольська в ефірі "Тоніс".

Як перевірити якість олії в домашніх умовах

За її словами, головним способом перевірки олії є мороз. Суть полягає в тому, щоб помістити пляшку з олією до морозилки.

"Якісна олія не боїться морозу. Покладіть її в морозильну камеру і вона ніколи не замерзне. Якщо ж навпаки, значить під час виробництва були знищені всі жирні кислоти у ній. А отже і сама суть", - зазначила вона.

Якщо вам цікаво дізнатись більше про те, що робити з олією після смаження, рекомендуємо наш матеріал: Чому не можна виливати олію після смаження в раковину і унітаз: як від нього позбутися.

Експерт додає , що справжня, якісна олія не повинна бути надто рідкою.

"Надто рідка олія може свідчити про те, що вона розбавлена. У такому разі під час охолодження в осад випадуть ліпіди та фосфатиди", - вказує Еліна Вольська.

Крім того, експерти радять не зберігати олію біля плити, адже під час нагрівання усі негативні складові розчиняються.

Дивіться відео про те, як перевірити якість олії:

Як перевірити чи не розбавлена олія

Еліна Вольська розповіла про метод перевірки олію на вміст зайвої рідини. Суть полягає в тому, щоб перевернути пляшку з олією на секунду на серветку.

"Якщо пляма швидко розтікається і збільшується у розмірі, значить олія розбавлена", - вказує вона.

Крім того, є ще один ефективний спосіб, який полягає в зануренні до олії ложки солі, адже загальновідомо, що сіль у воді розчиняється.

Експерт акцентує на тому, що якщо сіль не розчиниться, то це свідчить про високу якість олії.

Як виробляють олію

Журналіст та ведучий програми "Територія обману" Олексій Душка у своєму сюжеті "Як відрізнити підробну олію" розповів про те, як в Україні виробляють олію.

"Зерно спочатку відсіюють від сміття, потім луштять і відбирають ядра від лушпиння. Насіння розігрівають до 100 градусів, а потім чавлять з нього олію. Цей процес фахівці називають гарячим віджимом", - розповідає він.

Дивіться відео про те, до яких хитрощів вдаються виробники та, як виготовляють олію в Україні.

Хто такий Олексій Душка

Олексій Володимирович Душка (31 серпня 1984, Дніпродзержинськ, Українська РСР, СРСР) — український журналіст, телеведучий, повідомляє Вікіпедія.

2005 року розпочав працювати на телеканалі "1+1". Починав як кореспондент "ТСН", спеціалізувався на журналістських розслідуваннях. 2009 року в етері "1+1" виходить спецпроєкт Душки "У бога за пазухою" про зловживання серед духовенства. За цю серію матеріалів отримує персональний "Телетріумф".

У 2010—2011 роках працював над проєктом "Особиста справа". Кожна програма присвячена окремій темі: викриття обману у супермаркетах, знахабніла мафія на кладовищах, тест питної води, результат.

З червня 2012 року був автором, редактором та ведучим програми "Територія обману" в якій споживчі дослідження перетинаються із провокаціями та експериментами. За неї 2012 року був номінованим на премію "Телетріумф".

З 2018 року був ведучим кулінарного шоу "Їмо за 100", куди запрошує відомих людей, разом готують страви вартістю до 100 грн.

З 2021 року веде програму "Прихована небезпека" на "ICTV" про загрози у повсякденному житті.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти