Чому хмари не падають на землю, хоч і важать по кілька тонн

16 жовтня 2024, 20:58
158
Розберемося, чому хмари тримаються в повітрі, незважаючи на їхню значну вагу.
Чому хмара не падає на землю
Чому хмара не падає на землю / Колаж Главред, фото: скріншот із відео

Багато хто замислюється, чому хмари не падають, адже по суті вони складаються з води, а вода важча за повітря. Відповідь на це питання криється у фізиці.

Давайте розберемося, чому хмари тримаються в повітрі, незважаючи на їхню значну вагу.

З чого складаються хмари?

Цікаво, що хмари містять не тільки воду в рідкому і твердому стані, а й частинки пилу, солі та інших речовин, на яких конденсуються водяні краплі. Ці частинки називаються конденсаційними ядрами, і без них хмара не змогла б утворитися.

відео дня

Скільки важить хмара і чому вона не падає?

На перший погляд, хмари здаються легкими і повітряними, але насправді вони досить важкі. Середня вага хмари може сягати кількох тонн! То чому ж вони не падають на землю? Хмари утримуються в повітрі завдяки маленьким розмірам крапель води або кристалів льоду, з яких вони складаються, пише сайт Akvo.

Які хмари приносять дощ?

Середні купчасті хмари схожі на плоскі, за винятком того, що вони мають певний вертикальний розвиток, і згодом вони можуть перерости в потужні купчасті хмари або навіть купчасто-дощові хмари, які можуть спричиняти сильний дощ, блискавку, сильний вітер, град і навіть торнадо.

Ці краплі настільки малі, що підкоряються законам броунівського руху: молекули повітря стикаються з краплями і відштовхують їх, не даючи їм упасти. Чому хмара важка, але при цьому не падає? Уся річ у тім, що кожна крапля води надто маленька, щоб подолати опір повітря та сили тяжіння.

Чому хмари тримаються в повітрі?

Коли краплі стають більшими (з діаметром, більшим за мікрометр), на них починає впливати сила тяжіння. Однак опір повітря уповільнює їхнє падіння. На додаток до цього, висхідні потоки теплого повітря піднімають краплі вгору, утримуючи хмару в повітрі. Так утворюється баланс, який не дає хмарам впасти на землю одразу.

Усе ж, із плином часу, краплі води в хмарі можуть збільшуватися, об'єднуватися між собою, і коли їхня маса стає занадто великою, опір повітря більше не справляється, і краплі починають падати на землю у вигляді дощу.

Вам може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти