StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Чому неправильно писати "З Днем народження": Авраменко ошелешив відповіддю

3 вересня 2023, 21:50оновлено 5 вересня 2023, 15:57
Згідно з українським правописом, є лише три свята, усі слова у яких пишуться з великої літери.
Украинский язык, Александр Авраменко
Авраменко пояснив, чому неправильно писати "З Днем народження"/ колаж: Главред, фото: скрін

Коли ми вітаємо когось з днем народження, насправді неправильно писати слово "день" у цій фразі з великої літери. У назвах приватних свят усі слова пишуться з маленьких літер.

Відомий український вчитель і мовознавець Олександр Авраменко у своєму уроці пояснив, як правильно писати назви українських свят, і у назвах яких трьох свят усі слова пишуться з великої літери.

Якщо вас цікавить вивчення української мови, радимо прочитати наступний матеріал: Як правильно – "пішли в кіно" чи "ходімо": мовознавець вказав на поширену помилку

відео дня

"Сьогодні розмова про правопис. А саме – з’ясуємо, у назвах яких свят усі слова пишемо з великої букви. Приватні свята пишемо з малої букви, наприклад, день народження. А от із державними святами інакше", – зазначив мовознавець.

Він пояснив: якщо назва державного свята складається з двох або більше слів, то тільки перше слово треба писати з великої букви: Новий рік, День учителя, День пам’яті та примирення.

"Але є три найвищих державних свята, у назвах яких усі слова за чинним правописом пишемо з великої букви. А саме: День Конституції України, День Соборності України і День Незалежності України", – сказав Авраменко.

Хто такий Олександр Авраменко?

Олександр Авраменко (нар. 7 травня 1971, Комишуваха, Запорізька область) – український учитель, дослідник і популяризатор української мови, письменник, літературознавець, теле- і радіоведучий. Учитель вищої категорії, методист, доцент. Заслужений працівник освіти України (2017).

Очолює робочу групу з розробки програм зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури. Упорядник посібників для проведення державної підсумкової атестації в українських школах.

Автор понад 50 підручників і посібників з української мови та літератури; унікальних самовчителів "Українська за 20 уроків" (2014), "100 експрес-уроків української" (2016), пише Вікіпедія.

Раніше мовознавець Авраменко пояснив, як сказати українською – ходити "трусцой" і "на цыпочках". Досить часто ми використовуємо суржикові слова, не здогадуючись, що українська мова багата милозвучними відповідниками.

Також Авраменко раніше пояснив, чому не можна казати "зігнути ноги в колінах" і "підніматися вгору". Такі фрази і подібні до них містять зайве слово, що робить із виразу "масло масляне". З цієї ж причини не можна казати "кожна хвилина часу" і "вільна вакансія".

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти