StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Норма чи небезпека: чому насправді дитина ходить на носочках

4 вересня 2024, 22:18
279
Ходіння дитини на носочках може бути нормою, але іноді вказує на певні особливості, що потребують уваги. Главред з'ясував, чому дитина ходить на носочках.
Норма чи небезпека: чому насправді дитина ходить на носочках
Чому дитина ходить на носочках - коли слід турбуватися / Колаж Главред, фото: ua.depositphotos.com

Якщо дитина ходить на носочках, це може викликати занепокоєння у батьків, але не завжди свідчить про серйозні проблеми. Часто таке явище є нормальним етапом розвитку, однак у деяких випадках це може бути ознакою певних фізичних чи неврологічних особливостей. Про те, коли бити на сполох якщо дитина ходить на носочках розповіла дитячий лікар-невролог дитячої клініки "Kinder Klinik" Оксана Міхаеліс у відео на YouTube.

Коли слід турбуватися про ходьбу навшпиньках

За її словами, найчастіше періодична ходьба дитини на носочках після одного року є цілком нормальною. Тому що дитина тільки вчиться ходити і пробує різні варіанти.

"Крім того, під час використання так званих вертикалізаторів або ходунків, дитина звикає спиратися під час ходьби на передню поверхню стопи. Тому що це така специфіка ходьби в ходунках. Коли дитина або не дістає повністю стопкою до поверхні підлоги, або робить відштовхувальний рух від підлоги. Але дитина ще дуже маленька, вона не вміє ходити, вона не вміє правильного досвіду ходьби, тому в неї формується неправильне уявлення про етап ходьби", - вказує вона.

Лікар додає, що коли батьки прибирають ходунки, то дитина продовжує спиратися під час ходьби на передню поверхню стопи.

"Звичайно ж, ходити на носочках це дуже незручно. Дитина втомлюється і з часом вона опускається на повну стопку", - йдеться у відео.

Дивіться відео про те, Чому дитина ходить на носочках:

Чому дитина ходить на носочках неврологія

Іншою причиною того, що дитина ходить на носочках може бути неврологічне захворювання, яке виникає за умови важкої вагітності, важких пологів, обтяженого анамнезу дитини.

"Це так званий дитячий церебральний параліч, який характеризується затримкою фізичного розвитку. Крім того, також може бути затримка психічного розвитку з високим м'язовим тонусом. Також тонус може бути низьким або дистонічним. Згодом формуються контрактури в дитини. І дитина спирається на носочки не періодично, а постійно. Тобто вона повністю не може опуститися на стопу. Але це захворювання діагностується вже до одного рочку", - зазначає Оксана Міхаеліс.

Вона наголошує, що дуже важливими є профілактичні огляди в дитячого невролога в 3, 6, 9 місяців і в один рік.

"Тому, якщо у вас немає жодних скарг, окрім ходіння дитини на носочках, ваша дитина набирає фізичні навички, мовні навички за віком, у неї нормальний м'язовий тонус і вона періодично ходить на носочках, то це, скоріш за все, варіант норми", - говорить лікар.

Що за хвороба коли дитина ходить на носочках

Також причиною ходьби дитини навшпиньки є пропріоцепція - це м'язово-суглобове відчуття, яке забезпечує відчуття тіла в просторі.

"І коли є дефіцит цього відчуття, то організм сам себе навантажує для того, щоб це відчуття отримати. Наприклад, коли дитина недостатньо добре відчуває свої ніжки, вона стає на носочки, скорочується литковий м'яз, рецептори дратуються і вся інформація, пропріорецептори дратуються, вся інформація потрапляє до головного мозку. Таким чином, вона сильніше відчуває свої ніжки" , - говорить лікар.

Вона робить висновок, що такий дефіцит пропріоцептивної чутливості може бути одним із симптомів таких станів, як аутистичний спектр і синдром гіперактивності з дефіцитом уваги.

"Звісно ж, якщо ваша дитина ходить на носочках, це не означає, що в неї аутизм. Це означає, що і вам, і вашому дитячому неврологу потрібно звернути увагу на головні симптоми цих станів. До них належать затримка мовленнєвого розвитку. Порушення комунікації, імітації. Дитина не виконує прохання, не відгукується на ім'я, бігає по колу, крутиться навколо своєї осі, дряпається на підвіконня, на столи, любить гойдалки, але при цьому дуже важко їй дається такий транспорт, як біговели, самокати", - вказує Оксана Міхаеліс.

Що відомо про "KinderKlinik"

KinderKlinik – мережа українських медичних центрів. Клініка пропонує широкий спектр послуг і консультації із лікарями у різних галузях, зокрема: педіатрами, неврологами, ортопедами, хірургами, гастроентерологами, дерматологами, офтальмологами та іншими фахівцям.

Також вона зазначає, що дитина може бути гіперактивною і в неї спостерігається дефіцит уваги. Найчастіше батьки не пов'язують ходьбу дитини на носочках із затримкою мовленнєвого розвитку.

"І коли вони приходять на прийом до невролога, вони не скаржаться на затримку мовленнєвого розвитку. Тому і вам, і неврологу потрібно обов'язково звернути увагу на розвиток мовлення. Знову-таки хочу наголосити, що якщо ваша дитина не має жодної іншої симптоматики, окрім ходіння її на носочках, якщо перелічена вище симптоматика відсутня, дитина набирає фізичні та психомовленнєві навички відповідно до віку, то скоріш за все це варіант норми. Але якщо ви маєте якусь додаткову симптоматику або просто у вас якісь сумніви, то ви завжди можете звернутися до дитячого невролога",- радить лікар.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти