StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Не лише ціною: чим відрізняється хек від минтая - проста відповідь

19 березня 2024, 17:17оновлено 21 березня, 09:44
Главред з'ясував, чим відрізняється хек від минтая, та в чому полягає користь у вживанні цих видів риб для організму людини.
Не лише ціною: чим відрізняється хек від минтая - проста відповідь
Чим відрізняється хек від минтая - проста відповідь / Колаж Главред, фото: скріншот із відео YouTube

Риба є важливим джерелом багатьох корисних поживних речовин. Вони знижують ризик серцево-судинних захворювань, покращують функцію мозку і запобігають розвитку захворювань очей, таких як дегенерація сітківки.

Риба також є джерелом вітамінів, зокрема вітамінів групи В (вітамін В12, ніацин, вітамін В6), які відіграють важливу роль у багатьох функціях організму, включаючи нормальний метаболізм, функцію нервової системи та формування еритроцитів. Риба також містить вітамін D, який важливий для здоров'я кісток і імунної системи. В споживчому кошику громадян чільне місце сідають такі види риби, як минтай і хек, однак не всі знають, яка між ними різниця.

Якщо вам цікаво дізнатись більше про те, коли можна починати "рибний сезон" та, яку рибу можна ловини весною, рекомендуємо наш матеріал: Яку рибу можна і не можна ловити навесні: чітке пояснення.

В чому користь хека

Риба хек – корисна, поживна та дуже смачна. Небагато вміння – і її легко перетворити на справжній кулінарний шедевр. Про це у своєму Instagram пише дієтолог Ганна Станцієр.

"М'ясо хека досить жирне, ніжне, біле, у ньому мало кісток і після мінімальної термічної обробки воно філе легко відокремлюється від скелета. Додайте до цього наявність у рибі великої кількості вітамінів та мікроелементів – і перед вами чудовий продукт для дитячого та дієтичного харчування", - вказує вона.

За її словами, у цій морській рибці міститься майже повний перелік елементів таблиці Менделєєва: кальцій, цинк, магній, натрій, залізо, мідь, марганець, хлор, нікель та кобальт, йод. Не менше вражає і список вітамінів: A, C, Е, D, PP ,В. До цього додаються білки і жирні кислоти Омега-3. Найбільша концентрація у м'ясі хеку фтору, сірки, калію та фосфору.

"Він чудовий у тушкованих стравах, у рибних супах, його можна підсмажити, запекти, приготувати на грилі… Але слід врахувати, що він трохи сухуватий, тому крапля хорошої олії, найкраще вершкової, йому зовсім не завадить", - резюмувала вона.

Дивіться відео про те, чому корисно вживати рибу хек:

Що відомо про Ганну Станцієр

Ганна Станцієр - менеджер та провідний дієтолог у Міжнародній школі ОріНео. Веде особистий блог у Instagram із порадами щодо здорового харчування та розповідає про універсальні способи для схуднення.

В чому користь минтая

Минтай - це корисна риба, яка містить ряд корисних складових, включаючи багато білка, вітаміни групи В, омега-3 жирні кислоти та мінерали.

В програмі "Топ 5 від Сніданку" зазначається, що минтай – має цінний харчовий склад. Його м'ясо містить легкі для засвоєння білки, вітаміни А, групи Б, аскорбінову кислоту, а ще макро і мікроелементи, зокрема кальцій, магній, фосфор, хром, мідь і залізо. Також минтай – рекордсмен завмістом необхідного для здоров'я людини, селену та йоду.

Якщо вам цікаво дізнатись про те, як вибрати якісний оселедець, рекомендуємо наш матеріал: Якісна риба виглядає так: як вибрати оселедець.

Крім того, зазначається, що минтай позитивно впливає на організм людини.

"Білки та вітаміни, які містить минтай, позитивно впливають на організм людини. Регулярне вживання цієї риби допомагає нормалізувати гормональний фон, підвищити імунітет та покращити самопочуття. А ще поліпшує стан шкіри, волосся та нігтів", - йдеться в програмі.

Також, минтай - цінний продукт для схуднення. Він низькокалорійний, смачний та одночасно ситний.

"Минтай регулює обмін речовин, нормалізує рівень цукру та поліпшує пам'ять. Але, щоб позбутися зайвих хілограмів, минтай слід жувати тільки тушкованим, вареним або запеченим. І в жодному разі не смаженим", - зазначається в сюжеті.

Наголошується, що серед переваг минтаю – доступність, адже купити його можна цілий рік і за невисоку ціну, порівняно з іншою морською рибою.

"Причому минтай ніколи не вирощують, а виловлюють у чистих холодних водах, океанів та морів. Однак за корисними властивостями ця золота рибка не поступається багатьом дорогим рибам. А ось обережно вживати минтай потрібно людям з хіпертонією. Оскільки досить великий вміст солей у минтаї, може спричинити стрибок артеріального тиску", - роблять висновок експерти.

Дивіться відео про те, чому корисно вживати рибу минтай:

В чому відмінність між хеком та минтаєм

Хек і минтай — це два види риби з родини тріскових, які мають кілька відмінностей у приготуванні та смакових якостях.

В чому різниця між хеком та минтаєм за смаком:

  • Хек: має ніжне, соковите м'ясо з нейтральним смаком. Чудово підходить для готування на грилі, у духовці або на пару.
  • Минтай: має більш маслясте м'ясо та більш виражений смак, порівняно з хеком.

Поради для приготування хека та минтая:

  • Хек: часто використовується для приготування філе, стейків або в супах та рагу. Можна смажити, запікати, варити або готувати на пару.
  • Минтай: часто використовується для смаження або випікання, а також для використання у стравах, таких як чаудер та пироги.

Популярність:

  • Хек: вважається популярною рибою для приготування у багатьох кухнях світу.
  • Минтай: менш популярний у багатьох країнах, але використовується у деяких регіональних кухнях.

Хоча вони схожі за деякими параметрами, такими як належність до однієї родини, вони мають свої відмінності у смаку, текстурі та приготуванні, що робить їх унікальними в своєму роді.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти