StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Коти бояться лоскоту: зооексперт назвала найчутливіші місця на тілі кота

14 березня 2024, 15:14оновлено 15 березня, 17:31
Главред з'ясував, чи бояться коти лоскоту та на яких частинах тіла ці пухнасті домашні улюбленці можуть відчувати лоскіт.
Коти бояться лоскоту: зооексперт назвала найчутливіші місця на тілі кота
Чи бояться коти лоскоту - як залоскотати кота / Колаж Главред, фото: скріншот із відео

Багато котів не люблять, коли їх лоскочуть або гладять по животу, і вони можуть реагувати різними способами. Деякі коти можуть спробувати відірватися або уникнути такого контакту, інші можуть проявити агресію або роздратування. Однак це не означає, що котам не подобається лоскотання взагалі. Про це розповіла експерт AnimalWised із захисту тварин Джозі Ф. Тернер.

Чи коти бояться лоскоту

За її словами, перш ніж пояснити, бояться лоскоту коти чи ні, ми повинні визначити, що означає цей термін. У загальних рисах реакція або відчуття, яке виникає, коли певні частини тіла розтирають або торкаються, називається лоскотанням. На фізіологічному рівні можна сказати, що лоскотання - це вираження нервових сигналів, пов'язаних зі стимуляцією дотикових і больових рецепторів.

Якщо вам цікаво дізнатись більше про те, що потрібно зробити, щоб подружитись із котом, рекомендуємо наш матеріал: Потрібно зробити один вираз обличчя: стало відомо як швидко подружитись з котом.

Зооексперт наголошує, що залежно від того, наскільки вираженим є лоскотання, можна говорити про два типи:

  • Кнізмезис: відноситься до легкого лоскотання, викликаного легким розтиранням, що викликає загалом приємне відчуття свербежу або поколювання.
  • Гаргалезис: відноситься до найбільш енергійного лоскотання, яке викликає мимовільний сміх і в основному виникає при підвищеному тиску на певні ділянки тіла.

"Загалом вважається, що всі тварини здатні відчувати лоскотання, пов'язане з кнізмезисом. Гаргалезіс, однак, є унікальним явищем у людей і приматів, оскільки це механізм, пов'язаний з грою, який викликає унікальну для цих видів реакцію - сміх. Отже, коти можуть відчувати лоскотання, але тільки тоді, коли воно пов'язане з кнізмезисом", - вказує Джозі Ф. Тернер.

Дивіться відео про те, чи бояться коти лоскоту:

На яких частинах тіла коти відчувають лоскіт

Експерт AnimalWised із захисту тварин Джозі Ф. Тернер зазначає, що існує три ключові місця, де котів можна лоскотати: підборіддя, щоки та основа хвоста - місця, де у котів є нюхові залози, які виділяють феромони.

"Цілком ймовірно, що вони відчувають приємне лоскотання при дотику до цих ділянок, які ми можемо визначити за допомогою сигналів, описаних у наступному розділі", - додає вона.

Яких місць слід уникати при лоскотанні кота

Зооексперт вказує на те, що існують певні зони, де ми повинні уникати погладжувань.

"Лапи, живіт і хвіст - це, як правило, місця, де коти не люблять гладити. Вони також можуть не любити інші місця, залежно від їхніх індивідуальних уподобань", - резюмує вона.

Експерти наголошують, що дуже важливо звертати увагу на сигнали, які подає кішка, коли ми її гладимо, і уникати лоскотання тих місць, які викликають у неї напругу або дискомфорт.

"В іншому випадку, цілком ймовірно, що він покаже свій дискомфорт, подряпавши нас або трохи вкусивши", - робить висновок експерт із захисту тварин Джозі Ф. Тернер.

Що відомо про AnimalWised

AnimalWised - це освітницька ініціатива, заснована у 2015 році з метою просвіти користувачів щодо різноманітних питань, пов'язаних з тваринами. До команди проекту входять журналісти, ветеринари, етологи та зоопсихологи, які мають пристрасть до тварин у всіх їхніх проявах. Мета AnimalWised - створити ресурс, де користувачі можуть досліджувати різні аспекти тваринного світу. Водночас, зазначається, що інформація, яку надають фахівці AnimalWised має виключно інформативний характер і не замінює професійну консультацію, необхідну для надання допомоги конкретній тварині.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти