StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Як визначити, що людина аб’юзер: 3 головні ознаки, які повинен знати кожен

27 грудня 2023, 17:55оновлено 3 січня, 19:45
Важливо знати, хто такі аб’юзери, щоб не потрапляти під їхній вплив або вчасно вийти з-під такого впливу. Аб’юзери вміють дуже тонко маніпулювати людьми.
Ссора
Як визначити, що людина аб’юзер/ колаж: Главред, фото: ua.depositphotos.com, unsplash.com

Слово "аб’юз" і похідне від нього "аб’юзер" у наш час використовуються все частіше. Але не усім відомо, що таке "аб'юзер", кого саме називають таким терміном і головне – як розпізнати аб’юзера і захиститися від нього.

Радимо прочитати також наступний матеріал: Загадка для найуважніших: потрібно за 5 секунд знайти чоловіка на малюнку

Аб'юзивні стосунки – це такі взаємини, у яких одна людина (аб’юзер) шляхом насильства (фізичного, сексуального, психологічного або економічного) порушує особисті кордони іншої. Таким чином аб’юзер хоче придушити волю іншої особи і підкорити її.

відео дня

Аб’юз буває різним, тому розпізнати його не завжди просто. Найпростіше зрозуміти, що поруч з вами аб’юзер, якщо така людина застосовує фізичне насильство або намагається проти вашої волі схилити вас до сексуальних стосунків. Але важче розпізнати психологічний аб’юз, адже він може набувати різних форм і жертва може не завжди здогадуватися, що на неї намагається вплинути професійний маніпулятор. Наприклад, до аб’юзу належать зловживання людиною, постійні образи, психологічне приниження тощо.

При цьому аб’юз буває не лише у сім’ях, між людьми, які перебувають у романтичних стосунках, між батьками і дітьми, а й у спілкуванні з друзями, колегами та іншими людьми, які нас оточують. Тому важливо знати, які слова говорять аб’юзери і як вони поводяться, щоб навчитися помічати "червоні прапорці" і вміти розпізнавати такий небезпечний вплив.

Одна з причин, чому доросла людина може поводитися як аб’юзер – якщо до неї так само ставилися батьки у дитинстві, зазначила психолог Олена Семінська у коментарі "Вікнам". За словами психолога, якщо батьки у дитинстві пригнічували чи принижували свою дитину, змушували її постійно почуватися винною, відчувати страх або сором, то у дорослому віці ця людина може так само поводитися зі своєю дружиною/ чоловіком або дітьми.

"Наприклад, чоловік постійно лає дружину, що вона має поганий вигляд, не смачно готує або неякісно прибирає. Якщо в нього виникають проблеми на роботі, то звинувачує у всьому дружину. Або навпаки – дружина постійно "капає" на мозок чоловікові, що він мало заробляє, не може її забезпечити, постійно принижує його гідність тощо", – навела приклади Семінська.

Психолог називає три головні ознаки аб’юзу:

  1. Знецінення почуттів іншої людини. Наприклад, коли одна людина каже іншій "ти дурна", "усе, що стосується тебе, неважливо" тощо.
  2. Почуття образи. Коли хтось намагається вас переконати, що його/ її прохання дуже важливі, а от ваші образи, почуття і прохання – це просто надумані дурниці.
  3. Фізичне чи сексуальне залякування.

Також психолог зазначила, що жертвам аб’юзу намагаються нав’язати думку, нібито все погане відбувається через них. У таких випадках можуть звучати фрази "Це ти у всьому винен/ винна" тощо.

При цьому жертва часто може не розуміти, що вона перебуває в аб’юзивних стосунках. Тому якщо ви помітили, що хтось із вашого оточенням постійно піддається аб’юзу, то варто спершу обговорити це питання з ними, підтримати їх і порадити звернутися до фахівця.

Раніше психолог Анна Кушнерук назвала 11 причин подружньої зради. Коли чоловік зраджує дружині або дружина чоловіку, такий вчинок має логічне пояснення. Психолог розповіла, які причини підштовхують до зради.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти