StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Цвітіння буде пишним, а листя - соковитим: як застосовувати яєчну воду в саду та на городі

23 березня 2024, 11:31
608
Ви все ще викидаєте шкаралупу від яєць і виливаєте воду після їх варіння? Квітникарі поділилися секретами, як відходи можна застосувати в саду та на городі.
Яєчна шкаралупа, сад, город
Яєчна шкаралупа - незамінне добриво для саду та городу / Колаж: Главред, фото: pixabay.com

Великдень 2024 вже не за горами. І практично кожна господиня фарбуватиме до свята яйця. Досвідчені квітникарі радять: не поспішайте викидати шкаралупу і виливати воду після варіння яєць, адже вона може стати чудовим добривом для квітів.

До речі, якщо ви не знаєте, як пофарбувати яйця до Великодня за допомогою підручних засобів, то Главред підготував для вас кілька ідей: Як пофарбувати яйця лушпинням цибулі: 7 кроків, щоб результат вийшов неперевершеним та Як пофарбувати яйця на Великдень в усі кольори веселки: народні методи.

Яєчна вода для квітів - у чому користь

Лайфхак із яєчною водою для квітів активно використовує американка Шайна Тереза Тейлор. За її словами, така вода містить поживні речовини, які під час кип'ятіння потрапляють у воду. Якщо поливати квіти такою яєчною водою, то вони будуть краще цвісти. Крім того, яєчна вода допомагає ґрунту утримувати вологу.

відео дня

"Наступного разу, коли ви варитимете яйця, не забудьте зберегти воду. Поживні речовини в яєчній шкаралупі під час варіння викидаються у воду, вони дуже корисні для ваших рослин. Як додатковий бонус ви можете залишити яєчну шкаралупу для приготування компосту", - розповіла Шайна.

Поливати квіти такою водою потрібно лише тоді, коли вона охолола.

Шейна Тейлор
Збережіть воду після варіння яєць, радить Шайна Тейлор / скріншот

Хто така Шайна Тереза Тейлор

Шайна Тереза Тейлор - відомий TikTok-блогер (@shaynateresetaylor). У 27-річної дівчини 1,2 мільйона підписників і вона активно ділиться з ними порадами щодо зцілення кишківника, натуральних дієт і гарного самопочуття.

Тейлор - американка, але живе в сільській місцевості в Італії.

Яєчна шкаралупа як добриво

Крім води після варіння яєць як добриво використовують і яєчну шкаралупу. Вважається, що це просто безцінний продукт для саду та городу, оскільки яєчна шкаралупа містить велику кількість кальцію - приблизно 39%. Крім того, в її складі є мідь, залізо, фосфор, цинк, селен, калій, фтор і безліч інших корисних елементів.

Яєчну шкаралупу застосовують для розпушення та розкислення ґрунту, профілактики грибкових хвороб на розсаді, як дренаж і джерело кальцію.

Таке добриво легко приготувати в домашніх умовах. При цьому воно допоможе прискорити ріст зеленої частини культури, поліпшити обмін речовин, позитивно вплинути на процес проростання насіння.

Як приготувати добриво з яєчної шкаралупи

Максимальну користь рослинам приносить шкаралупа сирих яєць, тому що під час варіння вона втрачає деяку кількість корисних елементів. Але, в принципі, можна використовувати і варену. Варто лише пам'ятати, що позитивний ефект може бути трохи меншим.

Шкаралупу необхідно добре очистити, інакше білок, який залишиться на оболонці, почне поступово протухати. Щоб цього уникнути, потрібно ретельно промити яєчну шкаралупу, а потім добре висушити.

Бажано використовувати для приготування добрива шкаралупу коричневого кольору - вона товстіша та щільніша й містить у собі більшу кількість корисних компонентів.

Після того як шкаралупа просохла, потрібно ретельно подрібнити її в кавомолці або м'ясорубці. Щоб шкаралупа краще подрібнювалася, продукт можна просмажити в духовці. Зберігати добриво краще в герметично закритій скляній банці.

Як приготувати настій зі шкаралупи

У банку потрібно викласти шкаралупу яєць і залити її теплою водою. Закрити кришкою. Яєчна вода має настоюватися протягом 4-5 днів. Раз на добу банку зі шкаралупою необхідно струшувати.

Коли на поверхні води з'явиться піна - настій готовий. Якщо він має неприємний запах, значить яйця були недостатньо добре промиті.

Як удобрювати кімнатні квіти яєчною шкаралупою

Яєчний настій розводять чистою водою в пропорції 1:5 і поливають кімнатні квіти. Таке просте домашнє добриво дуже добре впливає на розвиток рослин та їхнє зростання.

У кімнатному квітникарстві яєчна шкаралупа також застосовується як дренаж при пересадці.

Як застосовувати яєчну підгодівлю на городі

Яєчну підгодівлю можна використовувати і для городу. У цьому разі використовується подрібнена до порошкоподібного стану шкаралупа.

Первинне підживлення проводиться одразу ж у процесі посадки розсади в ґрунт або під час посіву насіння. Шкаралупу потрібно просто змішати з іншими добривами або органікою.

Під час вторинної підгодівлі яєчний порошок засипається безпосередньо в лунки з розрахунку від 300 грам до 1 кілограма продукту на квадратний метр ділянки.

Які рослини люблять яєчну шкаралупу

Підживлення шкаралупою необхідне культурам, які віддають перевагу ґрунту з нейтральним і слаболужним ph. Особливо вона сподобається таким городнім культурам:

  • картоплі, помідорам, перцям, баклажанам;
  • брукві, моркві, редису, буряку;
  • салату, цибулі, кропу та іншій зелені;
  • гарбузам та іншим баштанним культурам;
  • броколі, кольрабі, білокачанній та цвітній капусті;
  • квасолі, горошку;
  • фруктовим деревам, таким як яблуні та вишні;
  • смородині та малині.

Раніше Главред писав, як виростити розсаду в яєчній шкаралупі.

Також вам може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти