StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Що таке "бешкет": чому ми часто робимо помилку у цьому слові

29 травня 2024, 13:55оновлено 1 червня, 13:20
291
Досить часто у цьому слові неправильно ставлять наголос – потрібно запам’ятати одне правило.
Украинский язык, Ольга Багний
Що таке "бешкет"/ колаж: Главред, фото: unsplash.com, скрин

Нерідко можна почути такі слова, як "бешкетник" і "бешкетний", але слово "бешкет" вживається значно рідше. І це одна з причин, чому у двох перших словах ми не так часто робимо помилки під час наголошування, а от в останньому – досить часто.

Радимо також прочитати матеріал: Треба знайти леопарда в джунглях за 8 секунд: найкращий спосіб перевірити уважність

Автор і ведуча програми "Правильно українською" на "Радіо Трек" Ольга Багній пояснила, що означає слово "бешкет" і який у нього правильний наголос.

відео дня

"У нас немає сумнівів щодо того, на який склад падає наголос у словах "бешкЕтний" і "бешкЕтник", але є питання до слова "бешкет". Грубий і непристойний вчинок називається "бЕшкет", хоча часто можна чути, як кажуть "бешкЕт". Запам’ятайте: наголос у цьому слові падає на перший склад – ми кажемо "бЕшкет", бо так правильно", – зазначила Багній.

Дивіться відео, що таке "бешкет":

У Тлумачному словнику української мови подається таке пояснення слова "бешкет": "1. Грубий, непристойний вчинок, сварка, колотнеча; безчинство, буча. 2. Велика ганьба, сором; безчестя".

Хто така Ольга Багній?

Ольга Багній – автор і ведуча програми "Правильно українською" та ще двох радіопрограм на "Радіо Трек". Веде TikTok-канал про українську мову.

Раніше Ольга Багній пояснила, як правильно казати – каву "варять" чи "заварюють". Часто можна почути, що методи приготування цього напою називають неправильно.

Також раніше Ольга Багній пояснила, чому не можна казати "творог". Варто уникати такого слова. В українській мові на позначення цього продукту є інше відоме усім слово.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти