Росія Курську область не відвоює, на Путіна чекає цугцванг із мобілізацією - Гельман

16 серпня 2024, 10:04оновлено 17 серпня, 11:11
1260
Володимир Путін зволікатиме з мобілізацією в РФ, а демократи у США можуть спробувати до початку листопада організувати перемир'я, вважає Марат Гельман.
Марат Гельман
Україна проводить чудову операцію в Курській області та отримала можливість для реальних перемовин із Росією - Гельман / Колаж: Главред, фото: Facebook М. Гельмана, kursk-izvestia.ru, DeepState

Україна продовжує свою військову операцію в Курській області, просувається вглиб території противника і бере під контроль нові населені пункти. Російські військові масово здаються в полон. Київ створив військову комендатуру на Курщині, щоб забезпечити там правопорядок. Тим часом у Міноборони РФ хаотично розробляють плани щодо "захисту" вже не лише Курської, а й Бєлгородської, а також Брянської областей. У Києві підкреслюють, що заходи ЗСУ спрямовані на забезпечення безпеки української держави.

В інтерв'ю Главреду російський політтехнолог, галерист Марат Гельман розповів, які можливості відкрила перед Україною операція в Курській області, назвав групу, здатну запустити процес зміни влади у Росії, оцінив ймовірність проведення Кремлем нової мобілізації, розкрив плани адміністрації Байдена щодо припинення вогню і зробив прогноз, чим завершиться історія на Курщині.

Українська армія проводить військову операцію в Курській області. Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський раніше заявив, що під контролем військ уже понад 1 000 м² території РФ. Як ви оцінюєте ситуацію на Курщині?

Думаю, що операцію, яку зараз проводять ЗСУ в Курській області, можна було реалізувати ще минулого року. Але тоді ще не було дозволу від західних партнерів на застосування Україною іноземної зброї на території Росії. Операцію можна назвати дуже успішною, оскільки вона сприяє запуску реальних перемовин між Києвом і Москвою. Причому з'явився предмет перемовин і можливість для торгу. Звичайно, найкращим варіантом було б проведення цієї операції не зараз, а рік тому, проте загалом Україна досягла чудового результату.

У рамках Курської операції ми бачили паніку як у лавах так званих воєнкорів, так і серед росіян. Мабуть, за останні роки це другий такий гучний прецедент після спроби заколоту Пригожина. Наскільки серйозним ударом для режиму Кремля і особисто Путіна стали події в Курській області?

Ситуація з Пригожиним - це, все-таки, інша історія. Певний ексцес виконавця. А тепер, що дуже важливо, війна прийшла в Росію.

Коли російська опозиція пояснювала співвітчизникам, що влада - причина зла, війни і всіх проблем, і її треба змінювати, то у відповідь не отримувала жодної позитивної реакції. І ось сьогодні, коли людям стало погано, і вони побачили війну, в якій гинуть люди і втрачають житло, ми отримали можливість бути почутими. З моєї точки зору, події в Курській області - дуже хороший момент для початку системних дій, спрямованих на зміну влади у Росії.

На жаль, наразі у Росії мало демократів і пасіонаріїв, наприклад, таких, як я. Ми не змогли нічого зробити. Тому в такій ситуації зламати владу зможуть люди, які думають тільки про себе, причому лише в момент, коли зрозуміють, що їхня проблема - це Путін. Сьогодні вони нас чують.

Дивіться відео, в якому Марат Гельман розповів, чим закінчиться операція в Курській області:

Таким чином, частина правлячої "верхівки" Росії може скористатися ситуацією, яка відбувається в Курській області, щоб спробувати сколихнути режим?

У Росії вже з'явилися особи, які, як у нас кажуть, "втратив страх". Той самий Дерипаска "втратив страх". Дерипаска - це не лише олігарх. Він один із членів "сім'ї Єльцина", фактично її "гаманець". А "сім'я Єльцина" - люди, які поставили Путіна у владу. Заява Дерипаски із закликом зупинити війну - дуже важливий момент. Тому що частина лояльної Путіну політичної маси отримала серйозний сигнал: сім'я припинили боятися. Принаймні, члени "сім'ї" заговорили.

І якщо раніше лояльні політичні маси кружляли навколо Путіна через те, що система корупції була зведена в закон, а вони отримували від цього дивіденди, то зараз вони поруч лише через страх. Якраз таки заява Дерипаски сигналізує, що вже не так страшно, а Путін не такий сильний, як здавався.

Олег Дерипаска
Заява Дерипаски із закликом зупинити війну - сигнал про те, що "сім'я Єльцина" припинила боятися Путіна - Гельман / Скріншот YouTube

Невже "сім'я Єльцина" дійсно здатна змінити правлячий у Росії режим?

Звичайно, наразі у "сім'ї Єльцина" таких можливостей немає. Проте її представники здатні почати процес зміни влади. Адже це частина путінської системи, клієнтела, яка займається економічними питаннями. У нас їх називали "системні ліберали". Вони напряму пов'язані з "сім'єю". І якщо ці особи дійсно покладуть початок процесу, можливі два варіанти розвитку подій. У першому випадку їх можуть у чомусь запідозрити і прибрати з влади, що вже стане хорошим сценарієм, оскільки Путін стане менш ефективним. Другий варіант передбачатиме руйнування ними політичної консолідації навколо Путіна.

Події в Курській області призведуть лише до розколів у кремлівському режимі, чи запустять процес краху політичної системи Путіна?

Наразі важливо, щоб Україна витримала удар у відповідь, а на перемовинах, коли Зеленський сяде за стіл із Путіним, спрацювала правильна схема розміну: Росія йде з українських, а Україна залишає російські території. От, що зараз найголовніше. Очевидно, що тепер сторонам є про що говорити в рамках реальних перемовин.

Ми будемо працювати над тим, щоб ситуація в Курській області стала початком кінця режиму Путіна. Будемо сподіватися і вірити. Але поки що про це говорити, напевно, зарано.

Аналітики американського Інституту вивчення війни пишуть, що глава Кремля Володимир Путін призначив керівника ФСБ Олександра Бортнікова командувачем "контртерористичною операцією" в Курській області. Куратором "КТО" став його помічник і колишній охоронець Олексій Дюмін. До чого призведуть такі кадрові рішення?

Для Путіна існує лише тип правління, який передбачає призначення на посади на основі особистої відданості. Він керується саме таким принципом і надає цим людям максимальні повноваження. Адже Путіну не подобається демократія не лише через те, що така форма правління не дає всієї повноти влади, але й тому, що він не вміє керувати системою, в якій у кожної людини є свої обов'язки, відповідальність і повноваження. Путін може керувати лише у ситуації прямого підпорядкування.

Призначення Бортнікова куратором КТО - сигнал того, що армія, ФСБ і вся військова система у цілому переходить у пряме військове підпорядкування Путіна. Але я не думаю, що це поліпшить ситуацію для Кремля.

Олександр Бортніков, ФСБ
Призначення Бортнікова куратором КТО в Курській області навряд чи поліпшить ситуацію для Кремля - Гельман / Вікіпедія

Чи можлива відставка Герасимова з посади начальника Генерального штабу?

На даний момент Путіну немає сенсу відправляти у відставку Герасимова. Якщо Герасимова і звільнять, то хіба що за півроку. Але не в ситуації кризи.

Чи буде на тлі подій у Курській області нова мобілізація в Росії?

У Путіна немає іншого шляху, крім як оголосити мобілізацію. З одного боку, він розуміє, що мобілізація призведе до різкого ослаблення влади. Але з іншого боку Путін також усвідомлює, що його військам не вистачає сил. Без мобілізації не можна стабілізувати російсько-український кордон, не кажучи вже про витіснення ЗСУ з Курської області.

І тут питання полягає у тому, що для Путіна важливіше: зовнішні перемоги чи внутрішня стабільність. Ситуація цікава складністю вибору, адже оголошення Путіним мобілізації поставить його режим під загрозу всередині країни. А якщо мобілізація не буде оголошена, то режим зіткнеться із зовнішньою загрозою у вигляді тиску з боку української армії.

Путін може оголосити мобілізацію вже восени чи зробить це пізніше?

На мій погляд, Путін, якщо у нього буде така можливість, спробує затягнути питання з оголошенням мобілізації до виборів президента США. Річ у тім, що демократи, які, здавалося б, уже опустили руки і прийняли гарантовану поразку від Трампа, отримали шанси на перемогу. Тому вони можуть спробувати вирішити питання України та Росії ще до виборів. Щоб отримати серйозний аргумент для перемоги свого кандидата в президентській кампанії.

Зараз буде гра. Путін спробує максимально зволікати з оголошенням мобілізації, а американська адміністрація, навпаки, максимально форсуватиме події, щоб у війні Росії та України добитися припинення вогню.

Володимир Путін
Путін неминуче зіткнеться з дилемою мобілізації, вважає Марат Гельман / Скріншот YouTube

Коли можуть початися перемовини між Києвом і Москвою? Які можуть бути умови діалогу?

Перемовини можна починати вже наступного дня після того, як стане зрозуміло, що українські збройні сили закріпилися в Курській області. Якщо раніше Зеленському потрібно було відтягувати перемовини, бо не було зрозуміло, де предмет торгу, то тепер ситуація різко змінилася. Тому щойно Генеральні штаби України і Росії погодяться з тим, що ситуація в Курській області застопорилася, з'явиться можливість для початку перемовин. Коли почнуться перемовини, я не знаю.

Мені здається, Демократична партія США форсуватиме тему запуску перемовин. Демократи зацікавлені в досягненні припинення вогню в Україні до початку листопада. У демократів будуть хороші шанси виграти президентську кампанію, якщо адміністрація Байдена вирішить питання перемир'я ще до виборів.

Наскільки важливою сьогодні є тема України у президентській кампанії демократів?

Нам завжди здавалося, що тема України в передвиборчому процесі Сполучених Штатів десь на периферії. Проте все виявилося не зовсім так, адже навіть Байден у своїй заяві, коли він відмовився брати участь у президентських виборах, окреслив намір демократів й надалі підтримувати Україну. Підкреслив незмінність позиції демократів щодо цього питання.

Я вважаю, що Україна входить до трійки головних тем президентської кампанії демократів. Важлива й економіка, але вона в Штатах зараз на підйомі.

На вашу думку, чим завершиться історія з Курською областю? Наступ ЗСУ розшириться на Бєлгородську і Брянську область, чи Курщина і надалі буде епіцентром війни у Росії?

На мою думку, ситуація в Курській області надалі буде такою, якою вона складеться станом на наступний тиждень. Ми читаємо так званих зет-військорів і розуміємо, що росіяни масово перекидають до регіону свої війська. Тому не варто розраховувати на багато чого. Але тиждень ще є.

Безумовно, події в Бєлгородській області зіграли важливу роль для проведення операції на Курщині. Вилазки на територію Бєлгородщини таких організацій, як Легіон Свобода Росії, заплутали російський Генштаб. Противник чекав на українську армію в Бєлгородській, а отримав її в Курській області. Загалом, це чудова операція, якій можна лише аплодувати. Лише шкода, що проведена вона ще минулого року.

Події в Курській області затягнуться до президентських виборів у США?

Вважаю, що події в Курській області затягнуться до фіналу перемовин України і Росії. Коли я розмірковую над тим, яким може бути удар у відповідь росіян, то не можу собі уявити легкого повернення зайнятих ЗСУ територій Курської області під російський контроль. Росія у відповідь може піти на нові руйнування мирних міст України, але, як на мене, війною землі на Курщині не поверне. Території Курської області повернуться Росії лише за результатами перемовин.

Курська область
Частина Курської області повернеться до Росії лише шляхом перемовин - Гельман / Вікіпедія

Нещодавно на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook у відповідь на слова голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова, який запропонував російській опозиції на підконтрольних Києву районах Курщини будувати "прекрасну Росію майбутнього", ви написали наступне: "Ми для себе вирішили, що три тижні, якщо території залишаться звільненими, почнемо створювати Курський демократичний регіон". Могли б ви трохи привідкрити завісу? Це лише задумка, чи вже існує цілий проєкт?

Поки що це лише розмови. Але, як кажуть, у кожному жарті є частка жарту. Очевидно, що все це в контексті риторики про те, що раз Путін створив "ДНР" в Україні, то і Україна може створити республіку в Росії. Щоправда, не "народну", а "демократичну".

І, зрозуміло, сьогодні, в рамках ситуації, що склалася, російській опозиції набагато легше розмовляти з жителями Курської та Бєлгородської областей, ніж із людьми з інших регіонів.

ЗСУ в Курській області
У ЗСУ в Курській області є тиждень на максимальний рух, поки росіяни не підтягнули велику кількість військових - Гельман / УНІАН

У рамках великого обміну ув'язненими між Росією і Заходом звільнили таких політиків, як Ілля Яшин, Володимир Кара-Мурза та Андрій Пивоваров, які пізніше дали спільну пресконференцію. Хто з них міг би стати новим демократичним лідером Росії?

Очевидний потенційний лідер - Ілля Яшин. Він претендував на цю роль до війни і хоче цього зараз.

Володимир Кара-Мурза перебуває в нашому Антивоєнному комітеті. Блискучий політик, інтелектуал та історик. Проте він хотів би бути не лідером, а ефективним провідником демократичних перетворень. Змін, які мають призвести до відповідальності російської влади за скоєні злочини.

Андрій Пивоваров - дуже хороший організатор. До 2021 року він був керівником заснованого Михайлом Ходорковським руху Відкрита Росія.

Якщо говорити конкретно про лідерство, напевно, слід казати лише про Іллю Яшина. Чи зможе він стати лідером, поки що незрозуміло, все залежить від того, як він зорієнтується. Днями він зізнався, що його відповіді на запитання в інтерв'ю телеканалу "Дождь", можливо, були необережними (Яшин закликав до перемовин Києва і Москви, але пізніше в інтерв'ю журналісту Юрію Дудю політик сказав, що за 2 роки в'язниці він "випав з контексту" і в бесіді з "Дождем" "не дуже вдало формулював свої думки". Також він уточнив, що коли говорив про перемовини, не мав на увазі відмову України від своїх територій в обмін на "мир", - ред.). Подивимося, як він буде діяти. Утім, скажу, що в Яшина є те, чого може бракувати іншим політикам - готовності щиро працювати на людей і віддавати цьому весь свій час.

Марат Гельман
Яшин хоче стати лідером і керувати Росією, вважає Марат Гельман / Facebook М. Гельман

Наприклад, у мене є професія - я займаюся мистецтвом. Є сім'я, діти. Я сприймаю роботу в Антивоєнному комітеті як якийсь обов'язок і ношу. Якщо завтра все буде чудово і Путін зникне, я повернуся до Росії, але буду не політиком, а знову стану директором музею. А от Яшин - людина, яка хоче стати лідером і керувати країною. Можу лише побажати йому успіхів.

Хто такий Марат Гельман

Марат Гельман - російський політтехнолог, публіцист, галерист, колекціонер і арт-менеджер. Колишній директор Пермського музею сучасного мистецтва PERMM. У період з червня 2002 по лютий 2004 року був заступником генерального директора Першого каналу. Один з творців Фонду ефективної політики.

Керівник Європейського культурного центру Чорногорії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти