Росія підійшла до межі, за місяць армія Путіна буде змушена сісти в глуху оборону – Жданов

5 червня 2024, 13:35оновлено 7 червня, 11:08
1508
Дозвіл Заходу бити по Росії наближає звільнення півдня України і Криму, а Керченський міст завалять до скріпної дати, вважає полковник запасу Олег Жданов.
Путіну не вистачає військ на всю лінію фронту, вважає Олег Жданов
Путін загнаний у кут і відповідати йому нема чим, а в України та Заходу ще є козирі, вважає Жданов / Главред

Росія вже більше двох років із завзяттям маніяка обстрілює всю територію України ракетами і всім, чим тільки може, причому завдає ударів не тільки по військових об'єктах, а й по житлових будинках, лікарнях, школах і дитячих садках, забираючи життя тисяч мирних українців. І тільки зараз Захід дозволив Україні бити по території Російської Федерації. Таке рішення підтримали понад десять країн Заходу.

Тож тепер ЗСУ можуть сміливо завдавати ударів західною зброєю по російських військових об'єктах, аеродромах, а також російських бойових літаках над територією РФ.

Україна вже скористалася дозволом США завдавати ударів HIMARS по території РФ: у Бєлгородській області було знищено установки С-300/400, які, зокрема, били по Харкову.

відео дня

У Росії, звісно, зняття табу на використання західної зброї по військових об'єктах РФ викликало істерику і черговий вал погроз "фатальними наслідками" і ядерною зброєю.

Військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов в інтерв'ю Главреду розповів, як дозвіл Заходу бити по Росії вплине на події на фронті та перебіг війни, які проблеми це створить Росії та угрупованню її військ на території України, скільки за таких умов ще зможе тривати наступ російських окупантів, а також чим може відповісти Путін на це рішення Заходу та удари України по території РФ.

Чому Захід саме зараз дозрів для того, щоб дозволити Україні бити по території Російської Федерації своєю зброєю?

Найімовірніше, Захід до цього рішення підштовхнула незгода Росії йти на будь-які переговори або поступки. Усе це – відгомони великої геополітичної гри, яку ведуть США. Таким чином Штати тиснуть на РФ для ухвалення певного рішення, найімовірніше, щодо врегулювання нашого конфлікту.

Причому США не кидаються одразу всіма козирями, і навіть цей козир – дозвіл бити по РФ – вони розділили на дві складові. Зараз Вашингтон дозволив бити по території Російської Федерації зброєю дальністю 80 км, а ракетами до 300 км – поки що ні. Думаю, це буде наступний крок. Коли він буде зроблений, сказати складно. Усе залежатиме від Росії.

Тобто Україна за допомогою Заходу ще може здивувати Росію, а РФ на полі бою проявила себе максимально і показала все, на що вона здатна?

Абсолютно правильно. Путін свою колоду козирів вичерпав.

Ядерну зброю ми в розрахунок не беремо: найімовірніше, щодо неї існує негласна домовленість про те, що якщо буде навіть спроба РФ застосувати ядерну зброю, то США залишають за собою право розгромити угруповання російських військ на території України. Про це говорили Байден і Джонсон ще навесні 2022 року.

До яких дій нові обставини змушують Росію? Які проблеми для неї створює дозвіл використовувати західну зброю по території РФ?

Тепер Росія змушена відтягувати свої резерви від кордону. А це означає, що РФ уже не зможе повторити варіант харківського вторгнення. Адже ми почнемо бій не біля прикордонного стовпа, коли російські війська перетнуть наш кордон, а на глибині 80 км на території Росії.

Зараз Росія начебто готує другу фазу наступу на Харківщині ця фаза буде зовсім іншою чи тепер її взагалі може не бути?

Друга фаза наступу на Харківщині тепер взагалі може не відбутися або ж відбудеться, але в урізаному вигляді. Адже подивіться, по чому було завдано першого удару західною зброєю в Білгородській області – по системі ППО С-400.

Ба більше, Франція каже, що, якщо потрібно, Україна може бити SCALP по Росії, жодних проблем. І нам потрібно прибрати ППО противника, щоб наш МіГ-29 міг підійти до кордону РФ і скинути Storm Shadow або SCALP. Французи ще й уточнили, що можна бити їхньою зброєю по аеродромах у Курській і Брянській областях стільки, скільки захочемо.

Таким чином, Захід дедалі більше тисне на Росію, а Путіну нічим відповідати. Чим відповість? Масованим ударом? Ми вже знаємо, що це таке, а також як із цим боротися. Якби у Путіна була в резерві хоча б одна загальновійськова армія, він міг би її перекинути на фронт і спробувати зрушити фронт із мертвої точки. Але у нього немає стратегічного резерву.

До речі, цього місяця ми поставимо рекорд за російськими втратами – і мобілізаційна система РФ почне давати збій. Ті 25-30 тисяч осіб, які Росія набирає на місяць, на 30-40% не покриють втрат, яких російська армія зазнала в травні. А це говорить про те, що угруповання військ противника почне скорочуватися.

При цьому в Росії вже гострий дефіцит озброєнь, нестача бронетехніки. Думаю, що Путін через внутрішню ситуацію в РФ не наважиться вийти до народу і сказати, що потрібно ще 300-500 тисяч осіб, щоб кардинально змінити ситуацію на фронті. Однак якщо раптом він наважиться на цей крок, і Росія за півроку (у кращому разі) набере 300 тисяч, а ми по мірі надходження західної зброї завдаватимемо РФ дедалі більше й більше втрат, то постане питання – що формувати з цих 300 тисяч. Формувати маршові (піхотні) батальйони? Адже де взяти танки і бойові броньовані машини для такого війська?

Тож Росія підходить до межі, коли людський ресурс не відіграватиме великої ролі, бо немає запасів озброєнь.

Як дозвіл західних країн використовувати їхню зброю на території Росії позначиться на фронті і на подальшому перебігу війни? Адже, наскільки я розумію, тепер абсолютно вся окупована територія і частина території РФ під нашим вогневим контролем.

Тепер нашим завданням буде просто перемелювання російської армії.

У 2022 році наші партнери говорили нам, що ми маємо вийти на тисячу знищених окупантів на добу, інакше армія РФ зростатиме. І тільки восени 2023-го ми вийшли на цю цифру. Сьогодні ця цифра становить 1200-1300 осіб на добу, і вона продовжує зростати. А в нас ще з'являться і вогневі засоби, які діставатимуть до складів і скупчення техніки противника.

За останні пару діб ми відпрацювали понад 30 районів зосередження особового складу і техніки ворога. Це говорить багато про що. Це означає, що завтра на передній край нікому буде висуватися.

Можливо, ще місяць російська армія зберігатиме наступальний темп, а через місяць їй доведеться сісти в глуху оборону. От чому Путін на всіх майданчиках кричить про необхідність припинення вогню і початку переговорного процесу. У Путіна прекрасно розуміють, що у них скоро скінчаться ресурси. І що тоді далі?

Дозвіл Заходу бити по території РФ наближає можливість нашої наземної операції зі звільнення півдня України і Криму?

Безумовно, наближає. Російське військо зараз, як Трішкін каптан, мале, тобто Росії не вистачає війська. От і сьогодні противник не може перекинути нічого в Брянську область, під Суми. Потрібно ці сили знімати з фронту, але це робити Росія боїться.

Крім того, подивіться на "успіхи" російської армії, яка наступає останні два місяці. Жодних досягнень після Авдіївки. Та й Авдіївку вони просто дотиснули, зробивши з неї "кишку", а за таких умов утримувати територію практично нереально. Крім Авдіївки, у військ РФ жодних перемог немає. Ну, було Очеретине, але це не оперативний масштаб, а тактичний успіх. Як Путін не старався, особливих досягнень у його армії немає. А були б – на саміті у Швейцарії він міг би показати свої досягнення і переконати Захід, що він у змозі захоплювати території, що його армія просувається вперед, а, отже, з ним потрібно рахуватися. Але у військ РФ результатів наступу немає, вони тупцюють на місці, просуваються на 200-300 метрів уперед (це не просування на фронті протяжністю понад 1200 км).

Видання TheEconomist написало, що Крим стає смертельною пасткою для російських військ після дозволу західних країн бити їхньою зброєю по Росії. Чи так це? Чи означає це, що той же Кримський міст доживає свої останні дні?

Так, Крим стає пасткою.

Кримський міст – це символ, скріпа. І його руйнування стане, швидше, політичним ударом по Путіну. І сьогодні Кримський міст меншою мірою відіграє роль логістичного шляху. А от те, що ми бабахнули поромну переправу, це суттєво: там більший вантажообіг, ніж через Кримський міст. По цій переправі потрібно бити далі.

Однак Кримський міст все одно потрібно завалити. Думаю, його просто притримують до якоїсь скріпної події, щоб піднести Путіну подарунок.

І видання The Economist все абсолютно правильно написало. Адже зараз ми в Криму виносимо радіотехнічні війська і систему протиповітряної оборони півострова. Для чого? А щоб наші літаки могли спокійно здійснювати навіть прямі бомбардування, адже у нас є Су-24. Ми можемо влаштувати бомбометання по Криму, як Росія свого часу робила в Алеппо, тільки бити ми будемо по військових об'єктах. Але для цього потрібно вибити ППО Криму.

До речі, TheWallStreetJournal писав, що Росія застосовує таку саму стратегію, як в Алеппо, щодо Харкова. Дозвіл Заходу бити по РФ полегшить життя Харкову та іншим прифронтовим населеним пунктам? Адже тепер те, чим РФ б'є по Харкову, так само може опинитися і під нашим ударом.

Якщо німці та румуни дадуть нам два комплекси Patriot, то ми зможемо посилити оборону Харкова. Плюс на 80 км ми повибиваємо російське ППО в Білгородській області. За цих умов є шанси зменшити навантаження на Харків з боку ворога.

Чому тільки полегшить, а не прикриє максимально? Тому що ракета С-400 летить майже на 200 км, тобто Росія просто відсуне їх на 100 км від кордону, і в неї буде ще 100 км на нашій території. Тож Харків все одно буде покриватися ворожим вогнем. Дальність С-300 трохи менша – приблизно 120 км. Ракети С-400 летять далі, щоправда, їх у Росії не так багато, як ракет С-300.

Тож Харкову стане легше тільки з додатковими засобами ППО. Або – якщо нам дозволять бити ATACMS на всі 300 км.

А що чекає на російську нафтопереробку, до якої тепер дотягнуться не тільки наші дрони, а й західні ракети?

Думаю, тут буде те саме: удари по російській нафтопереробці ми так і будемо тягнути на своїх дронах. Зрозуміло, що паливо – "кров армії", але Захід усе-таки наголошує, що удари його зброєю дозволені тільки по військових об'єктах.

Як відповість на це зняття заборони Росія? Заступник міністра закордонних справ РФ Рябков пригрозив "фатальними наслідками", про що може йти мова? Чи те це рішення, через яке РФ може наважитися на застосування ядерки?

У тому й гра Заходу: зараз він загнав Путіна в кут. У Путіна немає коштів і сил для ескалації конфлікту. У Заходу ще є кілька кроків уперед, наприклад, надання Україні авіації та далекобійних ракет. Раптом Нідерланди передумають і 24 літаки приженуть нам через три тижні, а не до кінця року, як обіцяли. Або Бельгія дасть літаки раніше. І ми почнемо завдавати повітряних ударів по російських військах.

А у Путіна все, відповісти нічим.

Тобто "фатальними наслідками" Росія може погрожувати тільки на словах?

Не думаю, що Захід дозволить Росії застосувати ядерну зброю. Навіть якщо буде спроба з боку РФ, Захід жорстко відповість ударами по угрупованню російських військ в Україні.

Дрібні капості з боку Росії можуть бути, але не більше того. Адже Путін сам дуже боїться Заходу. Він боїться, що НАТО почне консультації щодо застосування 5 ст. Статуту Альянсу. Путін провокує країни НАТО на агресію щодо Росії, але сам першим він не виступить з агресією проти Альянсу – йому слабо.

А Китай та Іран не допоможуть тут Росії забезпечити "фатальні наслідки"?

Ні. У Ірану свої переговори з Європою. А Китай... От міністр оборони Китаю сказав одну гостру фразу про Тайвань, так тепер уся Піднебесна виправдовується, що його неправильно зрозуміли. Веду до того, що Китай ніколи не йде на пряму конфронтацію, а діє нишком.

Хто такий Олег Жданов

Олег Володимирович Жданов (30 березня 1966, Дрезден, НДР) – радянський і український військовий, полковник запасу ЗСУ, український військовий експерт.

З 2016 року часто пише статті в українській, російській, білоруській та іракській пресі. Відкрив власний ютуб-канал, у якому випускає відео з аналітикою бойових дій, пише Вікіпедія.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти