StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Преображення Господнє 2021: дата і що не можна робити в Яблучний спас

19 травня 2021, 00:55
Що це за свято таке - Преображення Господнє - і як його святкувати, дізнався Главред.
Преображення Господнє 2021 дата і що не можна робити в Яблучний спас 2021-ікона Преображення Господнє. Феофан Грек
Ікона Преображення Господнє. Феофан Грек / Фома

Преображення Господнє входить до числа дванадцяти головних церковних свят року. У народі воно більш відоме як Яблучний спас. Православні відзначають це свято 19 серпня – дата не прив'язана до інших свят і тому не змінюється в різні роки.

Преображення Господнє в 2021 році випало на четвер.

Преображення Господнє: що це означає

Свято встановлене на честь великого дива, коли Спаситель явив свій божественний лик апостолам Петру, Якову та Іоанну. Звідси і церковна назва свята – Преображення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа.

читайте такожВознесіння Господнє 2021: якого числа, що не можна робити, молитвиСталося це на горі Фавор (деякі дослідники допускають, що на горі Єрмон) за сорок днів до земної смерті Христа. Примітно, що ця подія описано відразу в трьох Євангеліях - від Марка, від Матвія і від Луки. Зокрема, у Матвія йдеться: "Взяв Ісус Петра, Якова та Іоанна, брата його, і звів їх на гору високу одних, і перетворився перед ними: і просяяло обличчі його, як сонце, одяг ж його став білим, як світло".

Тим самим Ісус наочно довів людям свою божественну сутність, адже в глибині душі Його учні все одно сумнівалися в божественному походженні Христа. І саме допомогти перемогти цю головну людську слабкість – сумніви і невіру – і покликане свято Преображення Господнє.

Преображення Господнє 2021: що не можна робити і що можна робити

Головні традиції свята – молитви, піст і здійснення добрих справ.

читайте такожРадониця в 2021 році: якого числа і що робитиВсенічне бдіння на честь свята починається в храмах якраз напередодні Преображення 2021. Вранці проходить урочиста служба, на яку священики надягають білий одяг. Після служби починається освячення плодів.

Що святять у церкві на Яблучний спас? У першу чергу це фрукти і овочі нового врожаю: яблука, груші, виноград, колосся пшениці тощо. З яблук готують і головні страви на святковий стіл.

Преображення Господнє: що можна їсти? Відносно того, що можна їсти в свято Преображення 2021, то слід пам'ятати, що в цей час йде Успенський піст 2021 (з 14 серпня по 27 серпня). Тому не можна їсти молочні та м'ясні продукти, яйця в будь-якому вигляді – однак на честь Преображення Господнього 19 серпня дозволяється риба. При цьому можна готувати страви з рослинним маслом, а за святковим столом випити трохи вина.

Що не можна робити в свято Преображення Господнє 2021:

  • працювати (виняток робиться для приготування їжі та збору врожаю в саду і городі);
  • лаятися і бажати комусь зла;
  • гучні веселощі - ця заборона поширюється на весь час посту;
  • вбивати комах (а в першу чергу – мух).

Що стосується останньої заборони, то з нею пов'язана прикмета на удачу: якщо на людину муха в Преображення села двічі - цілий рік її буде супроводжувати удача.

читайте такожЗі святом Преображення Господнє - чудові листівки та тексти-привітання

Преображення Господнє 2021: молитви

Тропар Преображення Господнього

Перетворився ти на горі, Христе Боже, показавши учням твоїм славу Твою, наскільки це було для них можливо. Нехай засяє і нам, грішним, світло твоє вічне, за молитвами Богородиці. Подавець світла, слава Тобі!

Кондак Преображення Господнього

На горі перетворився ти, і, наскільки могли вмістити учні Твої, вони славу Твою, Христе Боже, споглядали, щоб, коли тебе побачать розпинаним, зрозуміли, що твоє страждання - добровільне і світу сповістили, що Ти - воістину Отче сяйво.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти