StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Колядування 2024: коли колядувати за новим церковним календарем

19 листопада 2023, 16:25
5031
Згідно з традиціями, колядники йдуть від хати до хати, несучи з собою зірку, дзвіночок і виконуючи радісні пісні.
Колядування 2024: коли колядувати за новим церковним календарем
Коли колядують за новим календарем / Колаж Главред, фото скріншот YouTube (Відеостудія VideoProfi), torange.biz

Нещодавно в Україні перейшли на новий церковний календар. Так, дати важливих свят перенесли, тож з 2024 року святкуємо їх в інші дати. Главред розповідає про те, коли цьогоріч колядувати та про традиції цього дійства.

Коли можна колядувати в 2024 році

Оскільки дати деяких свят перенесли, то цьогоріч за новим стилем коляду розпочинають ввечері 24 грудня, у переддень Різдваі завершують на Новий рік.

Колядувати першими зазвичай вирушають діти, а потім – чоловіки. Однак у деяких областях України також відзначено колядування дівчат. Згідно з традиціями, колядники йдуть від хати до хати, несучи з собою зірку, дзвіночок і виконуючи радісні пісні. Це сповіщення про народження Христа та вираження побажань господарям на щасливий врожай, благополуччя, здоров'я і добро.

відео дня

Історія та традиції колядування

За традицією, колядування відбувається від хати до хати, щоб нікого не пропустити. У великому місті, звісно, це може бути важко, але під вікнами сусідів все одно можна влаштувати невеличке колядування.

Спочатку важливо запитати господарів, чи можна колядувати. Якщо вам відмовили, вирушайте далі, не ображаючись. Самі колядки співаються повільно, з тривалістю. Рядки, які повторюються (рефрени), слід також повторювати. Якщо ви не вмієте співати колядки, попросіть, щоб хтось вам допоміг вивчити декілька нескладних пісень, які ви зможете виконати. Обов'язково кожна колядка повинна завершуватися вітанням. В ньому ви бажаєте достатку, розуміючи це як здоров'я, добробут, мир, гарний врожай.

А колядників радять винагороджувати не грошима, а тим, як це робили раніше — цукерками, яблуками, горіхами та іншими смаколиками.

Кому можна колядувати

Традиційно колядують усім без виключень, але важливо враховувати деякі культурні та особисті нюанси. Зазвичай колядують:

  • Сусіди та друзі: Колядування відбувається в основному в родинних колах та серед сусідів, які знають один одного.
  • Рідні та близькі: Вираження святкових побажань і вітань рідним та близьким є традиційною частиною колядування.
  • Господарі домівок: Колядують в основному в тих будинках, де господарі виражають бажання прийняти колядників.

Зазвичай не колядують:

  • Там, де відмовили: Якщо господарі відмовились від колядників, слід поважати їхнє бажання та не продовжувати в непроханому вигляді.
  • В урочищах або місцях, де це не звичайно: В окремих громадах або місцях можуть існувати свої традиції, і колядування там може бути не звичайним.

Важливо розуміти, що колядування – це святковий обряд, і прийняття колядників зазвичай визначається гостинністю та бажанням господарів.

Читайте більше:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти