StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Коли Покрова Пресвятої Богородиці 2021: значення свята, традиції, заборони і магія дня

12 жовтня 2021, 11:52
На що ворожили дівчата в свято Покрови і чому не можна було відмовляти в сватанні - розповість Главред.
Покрова Пресвятої Богородиці 2021
Покрова Пресвятої Богородиці 2021 / ua.depositphotos.com/

Одним з найбільших свят Православної церкви, поряд з такими як Різдво, Великдень і Трійця, є Покров Пресвятої Богородиці. Щорічно його відзначають 14 жовтня.

Про те як сердечно привітати з Покровою, читайте в нашому матеріалі: Покров Пресвятої Богородиці: щиросердечні вітання і картинки до свята.

Покрова Пресвятої Богородиці: значення та історія свята

Вважається, що святу Покрови передували чудові події, які відбулися в 10 столітті. У 910 році під час облоги Константинополя мусульманськими загарбниками Андрію Юродивому з'явилася Богоматір у супроводі Іоанна Хрестителя та Іоанна Богослова. Свідками даного зішестя Марії на землю були люди, які молилися про звільнення міста. Храм осяявся яскравим світлом, а Матір Божа зняла з голови хустку і як би накрила їх, а після чого зникла. Наступного дня загарбники відступили від Константинополя. Молитви віруючих дарувати диво були почуті.

відео дня

У народі є своє пояснення назві свята - Покрова. У цей день земля покривається тонким шаром снігу.

Покров Пресвятої Богородиці: традиції дня

Для наших предків свято Покрови часто символізувало прихід зими. До цього худобу не виганяли на пасовища і збирали пізній урожай.

Після закінчення збору врожаю починалася пора гулянь. Люди збиралися на домашніх посиденьках, відправлялися один до одного в гості. Молодь збиралася на вечорницях.

У день Покрови спалювали старий одяг. Вважалося, що це допоможе позбавити будинок від нещасть, а тіло – від хвороб. Також господині змагалися у своїх кулінарних уміннях. На стіл подавали щедрі частування. Обов'язковими були млинці, короваї і булочки, якими роздавали милостиню. У цей день вперше розпалювали піч і кидали в полум'я гілки плодових дерев. Таким чином в будинок залучали благополуччя і достаток.

читайте такожКоли Трійця 2022 в Україні: дата, традиції дня, вихідний

Чи можна одружитися на Покров

Третя версія назви "покров " також пішла з давніх часів. Саме в цей період грали весілля і починалося сватання. Покров - звичай покривання заміжньою жінкою голови. Шлюб, укладений на Покрову, обіцяв молодятам щастя і достаток. Сніг в цей день - на велике щастя пари і швидкого поповнення в родині.

Незаміжні дівчата на світанку з усіх ніг бігли до церкви, щоб встигнути першими поставити свічку і помолитися. Найшвидша піде під вінець першою.

Магія на Покрову

Покрова Пресвятої Богородиці здавна вважається днем жіночої сили. У ніч перед святом і на Покрову день проводяться ритуали, обряди і змови на швидке заміжжя і судженого. На швидке весілля ворожили не тільки незаміжні дівчата, але і їх матері. Вони просили у Богородиці сімейного щастя для дочки. Також проводилися ритуали на чоловічу вірність і благополуччя і достаток в будинку.

Покрова Пресвятої Богородиці: що не можна робити

  • Виконувати важку домашню роботу.
  • Відмовляти, якщо сватаються – це могло накликати самотність.
  • Лаятися і лихословити.
  • Давати гроші в борг і позичати.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти