StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Казанська Осіння 2021: дата, традиції та магія дня, пора весіль, молитва

20 вересня 2022, 10:53
Які частування подавали на Казанську і за допомогою яких обрядів жінки продовжували молодість - з'ясував Главред
Коли Казанська Осіння 2021
Коли Казанська Осіння 2022 / tvsamara.ru

Фігура Богородиці - одна з найбільш шанованих в християнській релігії. Щорічно православна церква вшановує день ікони Казанської Божої Матері двічі на рік. влітку - 21 липня, Казанська осіння – 4 листопада.

Про те, які релігійні свята християни відзначають в останній місяць осені, читайте в нашому матеріалі: Православний календар 2023: важливі свята, пости і поминальні дні.

Казанська Осіння: традиції свята

Наші предки вважали, що цей день позначає перелом осені і зими. Після цього свята зима вступала в повну силу. Також до Казанської закінчувалися всі будівельні роботи і чоловіки поверталися додому. Традиційно Казанська Богоматір вважається жіночою заступницею. Цей день - одне з найголовніших жіночих свят, яке відзначали пишним застіллям. Обов'язковими частуваннями були картопля, квашена капуста, пиріжки з яєчною начинкою.

відео дня

Господині перестилали нову білизну і міняли одяг на чисту. Вважалося, що це принесе здоров'я і удачу.

У народі це свято мало безліч назв, серед яких друга Покрова, зимова Казанська, Казанська Пречиста.

Що не можна робити в Казанську Божу Матір

На Казанську осінню існував ряд заборон, яких неухильно дотримувалися в давні часи. Серед них:

  • Заборонялося виконувати домашню роботу;
  • Лаятися, сваритися і лихословити;
  • Збиратися в дорогу - повернення буде довгим.

читайте такожПравославний календар на жовтень 2022: важливі церковні дати і свята

Казанська Богоматір 4 листопада - магія дня

Вважалося, що цей день наділений особливими магічними властивостями і сприяє виконанню потаємних бажань. Найчастіше на Казанську випадав сніг і з ним були пов'язані ворожіння на судженого і на те, чи збудеться заповітна мрія.

Також жінки здійснювали обряд, який допомагав їм зберегти молодість і красу. На світанку потрібно було нарвати листя з трьох дерев жіночого роду, скласти їх віялом і обмахати себе. Це допомагало зберегти привабливість на рік.

Для залучення судженого проводили наступний ритуал. Незаміжнім дівчатам слід було піти в березовий гай і знайти лист, покритий інеєм, подивитися в нього як в дзеркало, читаючи будь-яку молитву до Божої Матері і попросити її про допомогу в справах любовних.

Казанська Осіння: чи можна грати весілля

"Хто на Казанську одружується, той щасливий буде" - примовляли наші предки. У цей день відбувалися сватання і пізні осінні весілля. Вважалося, що заступництво Богоматері забезпечить довгий і міцний союз і щасливий шлюб. Добре, якщо в цей день піде дощ, це знак того, що подружню пару чекає щастя і гармонія у відносинах.

Молитва Казанської Богоматері на збереження миру в сім'ї і заміжжя

О Пресвята Пані Владичице Богородице! Зі страхом, вірою і любов'ю припадающе перед чесною іконою твоєю, молимо Тебе: не відверни обличчя Твого від прибігаючих до Тебе, умоли, милосердя Мати, Сина Твого і Бога нашого, Господа Ісуса Христа, нехай збереже мирну країну нашу, нехай затвердить державу українську у благочесті, Церква Свою святу та непорушному дотримає від невіри, єресей і розколу.

Чи не маємо бо іншої допомоги, не маємо іншої надії, хіба тобі, Пречиста Діво: Ти єси всесильна християн помічниця і Заступниця. Визволи всіх, з вірою тобі моляться, від падінь гріховних, від наклепу злих людей, від всяких спокус, скорбот, бід і від марної смерті; даруй нам дух боротьби, смирення серця, чистоту помислів, виправлення гріховного життя і залишення гріхів, та всі, вдячні оспівуючи велич Твою, сподобимося Небесного Царства і тамо з усіма святими прославимо пречесне і чудове ім'я Отця і Сина і Святого Духа. Амінь.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти